Najnowsze dane dotyczące rolnictwa ekologicznego w Polsce
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych opublikowała pod koniec września bieżącego roku najnowszy raport dotyczący sytuacji w polskim rolnictwie ekologicznym. Jak czytamy w "Raporcie o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010" najwięcej z ogólnej liczby przetwórni ekologicznych prowadzących działalność w tym okresie, zajmowała się przetwórstwem owoców i warzyw około 33%. W minionym, 2010 roku łączny udział powierzchni użytków rolnych dla ziemniaków ekologicznych wyniósł 0,4%, dla roślin strączkowych na suche nasiona 0,9%, dla warzyw odpowiednio 1,0% oraz pod uprawy sadownicze i jagodowe 13,3%. W roku 2009 łączna produkcja owoców i warzyw ekologicznych wyniosła 85451,6 tony, podczas gdy w roku 2010 zdecydowanie zmalała do 37809,1 tony. W minionym roku największą ilość owoców i warzyw wyprodukowano na terenie województwa małopolskiego 23466,8 ton oraz mazowieckiego 5728,6 tony a także w województwach wielkopolskim 2438,3 tony oraz zachodniopomorskim 2322,5 tony. Ponadto jak wynika z Raportu w roku 2009 w Polsce całkowita liczba gospodarstw ekologicznych to 17100 produkujących na łącznej powierzchni 367,0 tys. ha. Dla porównania największy, unijny obszar objęty uprawami ekologicznymi to Hiszpania 1603,0 tys. ha, a największe skupisko gospodarstw ekologicznych znajduje się we Włoszech 43 tys.
Źródło: FAMMU/FAPA