Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Najnowsze odmiany kapusty hodowli Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

Aktualności

2021-03-04 12:27

Z wielką radością informujemy, że do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach przez dr. Piotra Kamińskiego. Są to #MAŁGOSIA F1 i #MICHALINA F1.

Obie kreacje charakteryzuje wysoka plenność, a masa główek wynosi powyżej 2 kg.

#MAŁGOSIA F1 (SKW 1518) to odmiana późna (130 dni od sadzenia), która sprawdzi się zarówno w przechowywaniu, jak i w kwaszeniu. Główki są wyrównane, kuliste, wysoko osadzone, z silnym woskiem, krótkim głąbem wewnętrznym. Są odporne na pękanie,  a miąższ jest biały, zwarty.

Odmianę MAŁGOSIA F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, tip-burn i mączniaka prawdziwego. 

#MICHALINA F1 (SKW 1418) to odmiana wczesna (75 dni od sadzenia) przeznaczona do bezpośredniego spożycia i wczesnego kwaszenia. Smaczna. Główki są wyrównane, kulistowydłużone, z silnym woskiem. Pokrój rośliny jest kompaktowy, głąb wewnętrzny krótki, a głowy dobrze eksponowane. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały, zwarty.

Odmianę MICHALINA F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, bakteryjne gnicie, tip-burn i mączniaka prawdziwego.

Małgosia F1
Michalina F1

 

 

Materiał prasowy Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, Zdjęcia odmian Małgosia F1 i Michalina F1 autorstwa P. Kamińskiego

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.