Z wielką radością informujemy, że do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
W produkcji kapusty głowiastej ważne są wszystkie mikroskładniki, począwszy od metalicznych, czyli żelaza, manganu, cynku, miedzi poprzez bor i molibden jak i w szczególności jeden z makroskładników ? siarka. To właśnie te pierwiastki mają duży wpływ na kondycję naszej uprawy, pomimo iż zapotrzebowanie na nie, to tylko kilka do kilkuset gramów na 1 ha produkcji.
Wciornastek tytoniowiec (Thrips tabaci) jest szkodnikiem kojarzonym głównie z uprawą warzyw cebulowych tj. cebula, czosnek oraz por, ale chętnie żeruje on także na kapuście głowiastej.
Zamieranie brzegów liści - "Tipburn" jest chorobą fizjologiczną, która może występować na wielu roślinach warzywnych, między innymi na kapuście głowiastej, kapuście brukselskiej, kalafiorze, sałacie.
Fruit-Inform podaje, że sytuacja na rosyjskim rynku kapusty głowiastej białej jest krytyczna. Producenci z wielu regionów próbują sprzedać kapustę głowiastą białą po 0,05 euro/kg.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.