Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Nie marnuj żywności – żywność to wartość

Aktualności

2024-10-01 09:06

– Często kupujemy nieracjonalnie i nie wykorzystujemy wszystkiego, co kupimy. Zwłaszcza na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych i oficjalnych na stołach pojawia się zbyt dużo produktów – to nierozsądne i niezdrowe. Apeluję o umiar w tym zakresie. Przyjrzyjmy się także, gdzie możemy poszukać oszczędności żywności – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas dzisiejszej konferencji poświęconej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”.

Wzrost liczby ludności

– Wiemy, że wzrost produkcji żywności to także wzrost zapotrzebowania na energię, wodę, pracę, a ok. 800 mln do 1 mld osób na świecie jest niedożywionych. Jednocześnie ogromna ilość żywności się marnuje – zwrócił uwagę minister Czesław Siekierski podczas konferencji poświęconej kampanii „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”.

- Przybywa mieszkańców na świecie, w 2050 r. będzie nas ponad 10 mld. Dziś jest nas niecałe 8 mld. Eksperci szacują, że aby pokryć potrzeby żywnościowe zwiększającej się liczby ludzi, potrzebne będzie zwiększenie produkcji żywności o 50 proc. do 2050 r. – dodał minister.

Marnowanie żywności

Minister zwrócił również uwagę, że wzrost produkcji żywności pociąga za sobą wzrost zużycia energii i wody, a także zatrudnienia.

 – Jednocześnie mamy problem z marnowaniem żywności i chociaż uważam, że liczby są nieco przeszacowane, o 10-20 proc., to i tak robią wrażenie – powiedział minister.

– W Polsce marnuje się mnóstwo żywności – w całym łańcuchu żywnościowym: u rolnika 15 proc. (coraz mniej dzięki zaawansowanym urządzeniom), 15 proc. w przetwórstwie, 7 proc. w handlu, a najwięcej – 60 proc. – u konsumenta. Stąd inicjatywa MRiRW, aby podjąć działania służące zmniejszeniu strat żywności – poinformował szef resortu rolnictwa.

– Sklepy wielkopowierzchniowe zamawiają zbyt duże ilości produktów, a potem je wyrzucają. Ja skłaniam się do tego, aby nie karać, lecz przekazywać tę żywność organizacjom pożytku publicznego, takim jak banki żywności czy Caritas – stwierdził sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.

– 5 mln ton żywności – tyle wyrzucamy rocznie w Polsce. To dokładnie tyle, ile wynosi roczna produkcja owoców, a w każdej sekundzie marnuje się 92 kg żywności, czyli tyle, ile waży ponad 180 bochenków chleba – dodał wiceminister.

Konieczna edukacja

– Musimy podejmować różne działania, ale byłbym ostrożny z karaniem. Według mnie trzeba przede wszystkim postawić na edukację – od przedszkola do seniora – podkreślił minister Czesław Siekierski.

Zwrócił przy tym uwagę, że za dużo kupujemy, a później wyrzucamy tę żywność.

Wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW Joanna Trybus poinformowała o już podejmowanych działaniach edukacyjnych.

– W tym roku szkolnym przeprowadzimy niemal 8 tysięcy warsztatów dla dzieci w szkołach podstawowych – powiedziała wicedyrektor.

Wicedyrektor Trybus stwierdziła, że chociaż nasze społeczeństwo coraz bardziej uświadamia sobie ideę „zero waste”, wciąż potrzebujemy edukacji w tym zakresie.

– Główne powody marnowania żywności przez konsumentów to przeoczenie terminu ważności i kupowanie na zapas. W kampanii społecznej pokazujemy także różnicę między dwoma rodzajami dat ważności – poinformowała.

Żywność to wartość

– Żywność to wartość i to jest hasło tegorocznej kampanii – powiedział sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.

– Czasem zapominamy o tym, że produkcja żywności jest nie tylko pracochłonna, ale i energochłonna – podkreślił wiceminister.

Zmiana przepisów

Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak poinformował o planowanych zmianach w ustawie o niemarnowaniu żywności.

– Istotną zmianą proponowaną w nowych przepisach jest to, że teraz pojedyncze sklepy, a nie sieci handlowe, będą zobowiązane do podpisywania umowy z bankiem żywności na odbiór żywności. Nowe przepisy zobowiązują też sklepy, pod rygorem kary finansowej, do uczestnictwa w kampanii informacyjnej – zaznaczył wiceminister i dodał, że za dwa dni projekt zmian zostanie przekazany konsultacji społecznych.

III konferencja naukowa „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”

Bezpośrednio po konferencji prasowej w siedzibie MRiRW rozpoczęła się III konferencja naukowa „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”.

W programie przewidziane zostały dwa panele eksperckie:

  1. Usługi bez marnowania. Przykłady rozwiązań dla szkół, restauracji i sklepów.
  2. Czy 10% to dużo, czy mało? Jak ograniczyć straty i marnowanie żywności w zakładach spożywczych?

Konferencja jest transmitowana w mediach społecznościowych na profilu MRiRW

MRiRW

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.