Przechowalnictwo
Z badań zespołu naukowców z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku, pakowane sałaty i inne krojone warzywa i zioła są zanieczyszczone bakteriami.
Z badań zespołu naukowców z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku, pakowane sałaty i inne krojone warzywa i zioła są zanieczyszczone bakteriami. Do celów badawczych zakupiono 24 produkty w supermarketach w Brunszwiku i Magdeburgu - informuje Interia.pl, cytując artykuł z "Deutsche Welle".
We wszystkich próbkach stwierdzono obecność bakterii kałowych z genami odporności na antybiotyk - tetracyklinę.
Co prawda koncentracja tych bakterii była stosunkowo niska, lecz mimo tego są one groźne dla człowieka. Po spożyciu tych produktów w jelitach mogą one przenieść swoje geny odporności na inne mikroorganizmy, np. na zarazki chorobowe, co powoduje, że staną się one także odporne na działanie antybiotyków.
Jak podaje Interia, prowadząca badania Kornelia Smalla w publikacji na łamach fachowego czasopisma "mBio" zaznaczyła, że spożycie sałaty, pomimo że jest korzystne dla zdrowia, coraz częściej staje się źródłem mikrobów wywołujących choroby, które są odporne na antybiotyki lub noszą w sobie geny takiej odporności. Jako przykład takich zagrożeń naukowcy wymieniają wybuchy zachorowań w USA i Europie, jak np. epidemię EHEC w 2011 r. w Niemczech.
Czytaj więcej na interia.pl.