Aktualności
Świeże grzyby dopuszczone do handlu będą mogły być przechowywane dłużej niż 48 godzin - przewiduje przekazany do konsultacji projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia. Jak wskazano, zmiana ma się przyczynić do ograniczenia marnowania żywności.

Obowiązujący dotąd przepis, zgodnie z którym maksymalny okres przechowywania świeżych grzybów dopuszczonych do obrotu wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 st. C, zostanie zniesiony. Taką zmianę przewiduje projekt nowelizacji rozporządzenia MZ w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
"Na potrzebę zmiany wzoru atestu na grzyby świeże wskazują przedstawiciele branży grzybiarskiej uzasadniając, że jest on niedostosowany do aktualnych warunków rynkowych, bowiem od czasu wprowadzania tego wzoru do użytku znaczącym zmianom uległ obrót grzybami świeżymi, rosnącymi w warunkach naturalnych, a także zmienił się również sposób konfekcjonowania grzybów świeżych, rosnących w warunkach naturalnych, ich pakowania, przechowywania i transportu, który odbywa się w warunkach chłodniczych dla zachowania jak najlepszej jakości i trwałości produktów" - wskazano w ocenie skutków regulacji.
Jak dodano, problem dotyczy głównie możliwości sprzedaży grzybów świeżych w placówkach detalicznych, w tym w dużych sieciach handlowych, i jest związany ze sposobem dystrybucji i brakiem możliwości skrócenia czasu dostawy.
Dodano, że po wprowadzeniu tej zmiany klasyfikator grzybów lub grzyboznawca wydając atest na grzyby świeże, tak jak dotychczas będzie stwierdzał, że w dniu wystawienia atestu grzyby świeże są określonego gatunku oraz pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa. Natomiast odpowiedzialny za odpowiednie warunki przechowywania grzybów, ich transportu i sprzedaży, będzie podmiot działający na rynku spożywczym.
W OSR wskazano, że sprzedaż świeżych grzybów będzie objęta takimi samymi zasadami jak sprzedaż świeżych owoców i warzyw, których ocena przydatności do sprzedaży m.in. pod względem cech organoleptycznych należy do podmiotów wprowadzających je do obrotu. "Projektowane rozwiązanie (...) spowoduje, że wprowadzana zmiana ułatwi logistykę towarów i wyeliminuje konieczność wycofywania grzybów z obrotu po upływie terminu ważności atestu, a tym samym przyczyni się do ograniczenia marnowania żywności - grzybów świeżych, rosnących w warunkach naturalnych" - ocenił resort zdrowia.