Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

O problemach produkcji szparagów

O problemach produkcji szparagów

2013-01-19 13:20
Na dorocznym spotkaniu omawiano tematykę uprawy, technologii i mechanizacji szparaga.

Luciano Trentini prezes Euroasper (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Szparagów) uczestniczył w dniach 15-17 stycznia 2013 r. w Angers we Francji w dorocznym spotkaniu grupy producentów Avenir Asperge. Do grupy Asperge Avenir należy stu francuskich i belgijskich producentów szparagów zarówno zielonych jak i białych. Wytwarzają oni łącznie około 25% produkcji krajowej.

Na dorocznym spotkaniu omawiano tematykę uprawy, technologii i mechanizacji szparaga. Debata koncentrowała się głównie na stosowaniu substancji chemicznych o niskim wpływie na środowisko wykorzystywanych do eliminacji chwastów, mozliwościach zmniejszenia presji patogenów oraz zachwaszczenia wtórnego na zakończenie okresu wegetacji.

To wielki zaszczyt dla mnie, że mogę spotkać się z najlepszymi francuskimi producentami szparagów, którzy dbają o wysoki poziom technologii uprawy - mówił Luciano Trentini. Dzięki takim spotkaniom i wymianie doświadczeń możemy wspólnie poprawić technikę, jakość i produktywność szparagów.

Mimo kryzysu gospodarczego i konkurencji z innych krajów szparagi we Francji nadal są uprawiane na powierzchni 6.500 ha.


Redakcja e-warzywnictwo na podstawie informacji Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Szparagów
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.