O problemach produkcji szparagów
Luciano Trentini prezes Euroasper (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Szparagów) uczestniczył w dniach 15-17 stycznia 2013 r. w Angers we Francji w dorocznym spotkaniu grupy producentów Avenir Asperge. Do grupy Asperge Avenir należy stu francuskich i belgijskich producentów szparagów zarówno zielonych jak i białych. Wytwarzają oni łącznie około 25% produkcji krajowej.
Na dorocznym spotkaniu omawiano tematykę uprawy, technologii i mechanizacji szparaga. Debata koncentrowała się głównie na stosowaniu substancji chemicznych o niskim wpływie na środowisko wykorzystywanych do eliminacji chwastów, mozliwościach zmniejszenia presji patogenów oraz zachwaszczenia wtórnego na zakończenie okresu wegetacji.
To wielki zaszczyt dla mnie, że mogę spotkać się z najlepszymi francuskimi producentami szparagów, którzy dbają o wysoki poziom technologii uprawy - mówił Luciano Trentini. Dzięki takim spotkaniom i wymianie doświadczeń możemy wspólnie poprawić technikę, jakość i produktywność szparagów.
Mimo kryzysu gospodarczego i konkurencji z innych krajów szparagi we Francji nadal są uprawiane na powierzchni 6.500 ha.
Redakcja e-warzywnictwo na podstawie informacji Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Szparagów