Aktualności
Oferta warzyw na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach coraz mocniej poszerza się o krajowe nowalijki. Ich ceny są dość dobre, ale wraz ze wzrostem podaży spadają. Przykładem rzodkiewka. Cena w dół nawet do 1,20 zł/pęczek. W czwartek można było już kupić polskie szparagi, za pęczek trzeba było zapłacić 16-20 zł. Kilogram rabarbaru wyceniono na 10 zł a główkę sałaty masłowej – 2,50 zł. Na giełdzie pojawiła się krajowa botwina w cenie 3 zł/pęczek.
Co się działo, ile kosztowały warzywa w czwartkowy poranek15 kwietnia na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach? Na giełdzie był dość spory ruch. Duże zainteresowanie kupujących było m.in. rzodkiewką. Oferta warzyw poszerza się o kolejne krajowe nowalijki. Na rynku można było kupić polskie szparagi z produkcji pod osłonami, zarówno wypustki biały jak i zielone w cenie 16-20 zł/pęczek. Oferowano rabarbar oraz botwinę. Wysoko wyceniany był por oraz kalafior z importu. Ceny warzyw poniżej.
Botwina – 3,00 zł/pęczek
Cebula z łuską – 1 zł/kg
Czosnek – 1–2 zł (za polski – Harnaś lub młody z Egiptu)
Kapusta biała – max. 23 zł/worek 20 kg
Kapusta młoda 6 zł/szt. (główka duża, import)
Kapusta pekińska – 4,50–5 zł/kg
Marchew –1,5–1,8 zł/kg
Ogórek „jedynka” – 6–7 zł/kg; „dwójka” – 4–5 zł/kg
Papryka – 110–120 zł/5 kg (import Hiszpania), 130 zł/5 kg (import Holandia)
Pęczek koperku – 1,33-1,6 zł
Pęczek naci pietruszki – 1 zł
Pomidor czerwony 10 zł/kg
Pomidor malinowy – max. 90 zł/6 kg (najtańszy 10 zł/kg)
Por 5–7zł /kg
Rabarbar – 10 zł/kg
Rzodkiewka krajowa – 1,20-2,66 zł/pęczek
Sałata lodowa 4,50–5,50 zł/szt. (import)
Sałata masłowa – 3,50–3,75 zł/szt. (duża główka)
Seler – 2 zł/kg
Szparagi 16-20 zł/0,5 kg
Włoszczyzna – 3,50–4 zł/szt.
Ziemniaki – 7 zł/15 kg