Aktualności
Dynamika spadku produkcji mrożonych warzyw pogłębia się. Z danych GUS wynika, że we wrześniu i październiku w zakładach, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej, wyprodukowano 137 tys. t mrożonek - o ponad 15\% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. We wrześniu informowaliśmy, że produkcja mrożonych warzyw w lipcu i sierpniu była o 5 proc. niższa w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem wynosząc 103 tys. t. - podają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
We wrześniu informowano, że produkcja mrożonych warzyw w lipcu i sierpniu była o 5 proc. niższa w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem wynosząc 103 tys. t.
Spadek produkcji jest wynikiem zmniejszenia jesiennych zbiorów warzyw. Łącznie w pierwszych czterech miesiącach bieżącego sezonu (2015/2016) wyprodukowano w Polsce blisko 240 tys. t mrożonek warzywnych czyli o 11 proc. mniej niż przed rokiem. Jeśli chodzi o ten okres, jest on decydujący dla produkcji mrożonych warzyw. W minionym roku produkcja we wrześniu i październiku stanowiła 27 proc. rocznej produkcji tych przetworów.
Można zatem na tej podstawie twierdzić, że produkcja w całym sezonie 2015/2016 będzie znacznie mniejsza niż w sezonie poprzednim. Mniejszą podaż odzwierciedlają wyższe r/r ceny mrożonych warzyw. Ceny mrożonej cebuli wg Foodnews są (koniec listopada 2015 r.) o 41 proc. wyższe r/r. Ceny polskiego mrożonego groszku natomiast o 13 proc. wyższe.
Żródło: BGŻ BNP Paribas