Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Polska 3. producentem marchwi w UE

Polska 3. producentem marchwi w UE

2021-01-21 10:39

W 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, a rok wcześniej 678 tys. ton marchwi, co plasuje nasz kraj na pozycji trzeciego producenta tego warzywa w UE, z 12-proc. udziałem w unijnej produkcji – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Uprawa marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje jej drugie miejsce, po cebuli, pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju. Ponieważ marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego, uprawia się ją na terenie całego kraju, ale większość (70 proc.) upraw znajduje się na terenie sześciu województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.

Zbiory marchwi w Polsce uzależnione są w znacznym stopniu od warunków agrometeorologicznych panujących podczas wegetacji. W latach 2015-2020 zbiory marchwi w kraju były zróżnicowane i wynosiły od 678 tys. ton do 827 tys. ton. W 2020 r. według szacunków GUS w Polsce zebrano 733 tys. ton marchwi, o 8 proc. więcej niż w roku 2019.

Marchew to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, którego popularność wynika z wszechstronnego zastosowania oraz z walorów smakowych i zdrowotnych. W Polsce marchew wykorzystywana jest przez przemysł przetwórczy do produkcji soków i mrożonek oraz do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik wielu potraw.

"Popyt wewnętrzny na marchew ze strony krajowego przemysłu spożywczego oraz konsumentów bezpośrednich pozwala na zagospodarowanie prawie całej produkcji krajowej. Z tego powodu z granicę sprzedajemy stosunkowo niewielkie ilości tego warzywa" - poinformował wiceszef KOWR Marcin Wroński.

W latach 2015-2019 wolumen polskiego eksportu marchwi wynosił od 23 tys. ton do 33 tys. ton. W okresie jedenastu miesięcy 2020 r., podobnie jak przed rokiem, polscy przedsiębiorcy za granice sprzedali około 20 tys. ton marchwi.

Marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 proc. wolumenu eksportu), Czech (20 proc.) i Rumunii (14 proc.).

PAP

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.