Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków). W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym. Produkcję kapusty oszacowano na ponad 687 tys. t.
W 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, a rok wcześniej 678 tys. ton marchwi, co plasuje nasz kraj na pozycji trzeciego producenta tego warzywa w UE, z 12-proc. udziałem w unijnej produkcji – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Bieżący sezon wegetacyjny okazał się bardzo trudny do produkcji pietruszki. Kłopoty rozpoczęły się już na etapie wschodów roślin. W dalszej części sezonu wegetacyjnego nie było lepiej.
Od 13 do 14 stycznia br. trwa kolejna edycja targów TSW. Na tegorocznej wystawie, tym razem w nowej lokalizacji - w Nadarzynie pod Warszawą - swoje oferty prezentuje wiele firm branżowych. Zapraszam do obejrzenia zdjęć z TSW 2016.
Produkcja dyni w naszym kraju zyskuje zwolenników. Zarówno konsumenci indywidualni jak i zakłady przetwórcze coraz chętniej kupują dynie. Na rynku jest sporo odmian o różnych kształcie i barwie.
W Broniszach średnio w sierpniu br. kapustę młodą oferowano w cenach 3,30 - 4,40 zł/szt. wobec 1,38-1,78 zł/szt. w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Cebula jest warzywem uprawianym niemal na całym świecie - w zasadzie na palcach jednej ręki udałoby się policzyć kraje, w których warzywo to nie byłoby uprawiane czy konsumowane.
W 2012 roku produkcja warzyw gruntowych, według prognoz IERiGŻ-PIB może wynieść 4,56 mln t, i być niższa niż w roku poprzednim, kiedy ukształtowała się na poziomie 4,8 mln t.
Nowoczesne, oświetlone, utwardzone, z parkingami, sanitariatami oraz siecią elektroenergetyczną - tak już niebawem będzie wyglądać 27 mazowieckich targowisk. Wszystko dzięki środkom unijnym w ramach PROW 2007-2013.
W 2010 roku plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli o 18% odpowiednio do poziomu 244dt/ha oraz kapusty - o 9% do poziomu 481 dt/ha.
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.
Ceny produkcji ogrodniczej w Polsce w 2010 r. ostro w dół Pod koniec grudnia minionego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczny, wynikowy szacunek dotyczący poprzedniorocznych
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.