Aktualności
W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680,0 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113,0 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10% spadek eksportu warzyw z poprzedniorocznej wielkości 750,0 tys. ton oraz około 19% dla owoców przeszło 1370,0 tys. ton w roku 2014. Jak co roku największym importerem polskich owoców i warzyw były pozostałe kraje unijne - skierowaliśmy tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano tym samym spory wzrost zakupów dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców aż o 181,0 tys. ton. Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza zrzeszająca między innymi: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku skierowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Przy czym wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embargo. Wśród eksportowanych polskich owoców jak co roku dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton a wśród warzyw pieczarki ponad 201,0 tys. ton.
W przypadku importu w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw świeżych to 523,7 tys. ton o zaledwie niecałe 20,0 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego niecałe 476,0 tys. ton to dostawy warzyw unijnych. W przypadku importu owoców - w minionym roku wyniósł on 1434,0 tys. ton czyli o zaledwie 17,0 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Około 820,0 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych a niecałe 530,0 tys. ton z państw trzecich.Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku bananów? 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych 470,7 tys. ton. Więcej w najbliższym wydaniu raportu handlowego.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: dane Ministerstwa Finansów