Polski rynek przetworów warzywnych
2011-09-05 19:31
W bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowany wolumen produkcji przetworów warzywnych w Polsce to około 1075,0 tys. ton.
Polski rynek przetworów warzywnych
Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowany wolumen produkcji przetworów warzywnych w Polsce to około 1075,0 tys. ton wobec 1035,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Dla porównania w sezonie 2009/2010 wielkość ta wyniosła 1015,0 tys. ton polskich przetworzonych warzyw. Największą grupą produktową, zresztą podobnie jak w przypadku przetwórstwa owocowego, stanowią mrożonki warzywne z tegosezonowym wynikiem na poziomie 550,0 tys. ton. Spore ilości to także polskie marynaty, konserwy czy przetwory pomidorowe.
Szczegóły w poniższej tabeli:
Źródło: FAMMU/FAPA
Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowany wolumen produkcji przetworów warzywnych w Polsce to około 1075,0 tys. ton wobec 1035,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Dla porównania w sezonie 2009/2010 wielkość ta wyniosła 1015,0 tys. ton polskich przetworzonych warzyw. Największą grupą produktową, zresztą podobnie jak w przypadku przetwórstwa owocowego, stanowią mrożonki warzywne z tegosezonowym wynikiem na poziomie 550,0 tys. ton. Spore ilości to także polskie marynaty, konserwy czy przetwory pomidorowe.
Szczegóły w poniższej tabeli:
Produkcja przetworów warzywnych (tys. ton) | ||||||||
2004/05 | 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | 2008/09 | 2009/10 | 2010/11 | 2011/12 | |
Przetwory warzywne | 860 | 905 | 940 | 1005 | 985 | 1015 | 1035 | 1075 |
Konserwy | 143 | 145 | 140 | 133 | 132 | 123 | 131 | 135 |
Marynaty | 117 | 128 | 135 | 132 | 141 | 147 | 150 | 149 |
Koncentrat pomidorowy | 30 | 36 | 35 | 33 | 32 | 31 | 29 | 31 |
Mrożonki | 430 | 450 | 465 | 530 | 485 | 515 | 528 | 550 |
Susze | 27 | 21 | 22 | 24 | 25 | 26 | 24 | 27 |
Keczup i sosy pomidorowe | 70 | 80 | 97 | 105 | 116 | 120 | 123 | 127 |
Pozostałe | 28 | 28 | 28 | 29 | 32 | 34 | 34 | 35 |
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl