Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Polski rynek przetworów warzywnych

Polski rynek przetworów warzywnych

2011-09-05 19:31
W bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowany wolumen produkcji przetworów warzywnych w Polsce to około 1075,0 tys. ton.
Polski rynek przetworów warzywnych

Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowany wolumen produkcji przetworów warzywnych w Polsce to około 1075,0 tys. ton wobec 1035,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Dla porównania w sezonie 2009/2010 wielkość ta wyniosła 1015,0 tys. ton polskich przetworzonych warzyw. Największą grupą produktową, zresztą podobnie jak w przypadku przetwórstwa owocowego, stanowią mrożonki warzywne z tegosezonowym wynikiem na poziomie 550,0 tys. ton. Spore ilości to także polskie marynaty, konserwy czy przetwory pomidorowe.

Szczegóły w poniższej tabeli:









































































































Produkcja przetworów warzywnych (tys. ton)
2004/052005/062006/072007/082008/092009/102010/112011/12
Przetwory warzywne8609059401005985101510351075
Konserwy143145140133132123131135
Marynaty117128135132141147150149
Koncentrat pomidorowy3036353332312931
Mrożonki430450465530485515528550
Susze2721222425262427
Keczup i sosy pomidorowe708097105116120123127
Pozostałe2828282932343435



Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.