Aktualności
2015-07-22 10:31
W zeszłym roku polscy producenci sprzedali za granicę ponad 203 tys. ton pieczarek. Żaden inny kraj na świecie nie pobił tego wyniku.
To prawdziwy polski HIT eksportowy. W zeszłym roku polscy producenci sprzedali za granicę ponad 203 tys. ton pieczarek. Żaden inny kraj na świecie nie pobił tego wyniku. "Polska była w ubiegłym roku największym na świecie eksporterem świeżych pieczarek i wysłała za granicę 203,53 tys. ton (wobec 195,38 tys. ton w 2013 r.), podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na danePrimeur. Łącznie w ubiegłym roku na całym świecie eksportowano 482,5 tys. ton świeżych pieczarek" - informuje forsal.pl.
Dlatego postanowiliśmy w ramach uczczenia tego sukcesu przedstawić Państwu kilka pomysłów na to, jak smacznie i dobrze skorzystać z polskich pieczarków.
Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka ? twierdzą naukowcy. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczono do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) a nawet witaminę D (onet.zdrowie.pl)
1. Pieczarki zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów
2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe
3. Pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi
4. Pieczarki wzmacniają odporność
5. Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D
. Pieczarki to naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny)
http://www.fronda.pl
e-warzywnictwo.pl