Aktualności

Produkcja cebuli na świecie i w Polsce
Produkcja cebuli na świecie osiągnęła w 2009 roku poziom 72,31 mln ton, a łączny obszar upraw tego warzywa w omawianym roku wyniósł 3,69 mln ha. Średnioroczna produkcja cebuli na świecie w ostatnich latach kształtuje się na poziomie około 65,0-70,0 mln ton, a przed dwoma laty średnie plony z 1 ha światowych upraw cebuli wyniosły około 17,91 ton. nieco ponad 21,0 mln ton z jednego tylko kraju - Chin.
Produkcja na pozostałych kontynentach wygląda następująco: około 9,0 mln ton cebuli zbierane jest corocznie w Europie (w tym ponad 5,0 mln ton w państwach Unii Europejskiej), niewiele ponad 5,0 mln ton cebuli w Afryce oraz po około 3,0 mln ton w Ameryce Północnej oraz Południowej i Centralnej.Prawie 30% światowej produkcji w omawianym 2009 roku stanowiły zbiory w Chinach - dokładnie 21,1 mln ton. Ponadto rekordowe ilości cebuli corocznie produkowane są ponadto w Indiach około 13,00 mln w USA, Ekwadorze czy Rosji - 1,6 mln ton i Iranie.
Zarówno Polska, jak i Europa nie należą do światowych potentatów w produkcji cebuli. Europa w zasadzie zaspokaja własne potrzeby i w zależności od urodzaju niewielkie ilości są importowane lub eksportowane. W ostatnich latach zaczęła się jednak kształtować tendencja do eksportu z Europy nadwyżek cebuli od sierpnia do lutego przy jednoczesnym imporcie tego warzywa od marca do czerwca.
W minionym roku łączne zbiory cebuli w 25 krajach unijnych z wyłączeniem Bułgarii i Rumunii, zamknęły się wolumenem 4,8 mln ton wobec ponad 5,2 mln ton zebranych w 2009 W minionym roku przede wszystkim redukcji z powodu niekorzystnych warunków pogodowych uległy zbiory w nowych krajach członkowskich, choć w unijnej "15" zostało zebrane również nieco mniej cebuli niż przed rokiem.
Rocznie na świecie szacuje się wolumen eksportu cebuli na poziomie około 6,0 mln ton, co stanowi średnio około 7-8% łącznej, globalnej produkcji tego warzywa. Do światowej czołówki eksporterów należą przede wszystkim: Indie, Chiny, Holandia, Stany Zjednoczone, Meksyk, Egipt oraz Argentyna i Nowa Zelandia.
W przypadku importu tego warzywa największe ilości sprowadzane są corocznie między innymi do Rosji, Malezji, Japonia a także USA i Wielkiej Brytanii. Jak wynika z najnowszych danych, w 2009 roku łączny globalny wolumen eksportu cebuli wyniósł 6,3 mln ton, natomiast łączna wielkość zaimportowanej cebuli to niecałe 6,0 mln ton.
Cebula, pod względem wyników upraw wśród warzyw gruntowych, zajmuje w naszym kraju trzecią pozycję tuż za kapustą i marchwią. W produkcji tego warzywa, w skali europejskiej (wliczając Rosję), Polska plasuje się na czwartym miejscu. Spośród krajów Unii Europejskiej zajmujemy trzecią lokatę tuż za Hiszpanią i Holandią. Według informacji GUS, w latach 1997 -2006 najwięcej cebuli wyprodukowano w 2004 roku, to jest 866,0 tys. ton. W minionym 2010 roku zbiory tego warzywa zamknęły się wielkością 583,0 tys. ton wobec 708,0 tys. ton w roku 2009. W bieżącym roku wstępne prognozy zakładają wzrost zbiorów w porównaniu do poprzedniego roku do wielkości około 630,0 tys. ton.
Źródło: FAMU/FAPA "Światowy Rynek Owoców i Warzyw" - opracowanie sygnalne, grudzień 2011