Aktualności
Rynek cebuli, to nie tylko towar z suchą łuską czy obrana na biało, ale też główka ze szczypiorem. Produkt taki praktycznie całorocznie jest dostępny w sieciach sklepów wielkopowierzchniowych. W rejonie Piotrkowa Trybunalskiego taką produkcję prowadzi Dawid w gospodarstwie Sudra. Jak nas informował na powodzenie uprawy wpływ ma kilka czynników, ale jednym z kluczowych jest dobrej jakości cebula użyta do sadzenia.
Cebula po posadzeniu do gruntu w szklarni
Produkcja na podwyższonych stołach
10 dni po posadzeniu cebuli w obiekcie produkcyjnym
Kupując cebulę do sadzenia Dawid zwraca uwagę m.in. na to czy była ona traktowana preparatem z grupy regulatorów wzrostu zapobiegającym wyrastaniu cebul w szczypior i korzenie. Warto pamiętać, że cebula “fazorowana” nie nadaje się do takiej produkcji. W gospodarstwie Dawida do uprawy wykorzystywany jest różny kaliber cebul. Kaliber oczywiście rzutuje jaka liczba cebul wchodzi na jednostkę powierzchni. Do tunelu o powierzchni 300 m2 na początku lutego sadzono 5-7 ton cebuli średnicy 3,5-5 cm.
Do produkcji wybierane są cebule o podobnym kalibrażu
17 dni po posadzeniu cebuli na miejsce stałe
Cebula przed zbiorem
Towar przygotowany do sprzedaży
Produkcja trwa około 3 tygodni. W tym czasie zwraca się uwagę na utrzymanie odpowiedniej temperatury powietrza oraz wilgotności gleby. Zbiór wykonywany jest ręcznie. Cebula trafia do kontrahenta zapakowana po 3 sztuki.
Marcin Bartczak
Zdjęcia: Dawid Łuczyński