Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Produkcja cebuli ze szczypiorem u Dawida

Aktualności

2019-02-17
Produkcja cebuli ze szczypiorem cieszy się zainteresowanie w niektórych rejonach Polski, np. w okolicy Piotrkowa Trybunalskiego. Tam na dużą skalę produkcję taką prowadzi Dawid w gospodarstwie Sudra.

Rynek cebuli, to nie tylko towar z suchą łuską czy obrana na biało, ale też główka ze szczypiorem. Produkt taki praktycznie całorocznie jest dostępny w sieciach sklepów wielkopowierzchniowych. W rejonie Piotrkowa Trybunalskiego taką produkcję prowadzi Dawid w gospodarstwie Sudra. Jak nas informował na powodzenie uprawy wpływ ma kilka czynników, ale jednym z kluczowych jest dobrej jakości cebula użyta do sadzenia.

Cebula po posadzeniu do gruntu w szklarni
Cebula po posadzeniu do gruntu w szklarni

Produkcja na podwyższonych stołach

Produkcja na podwyższonych stołach

10 dni po posadzeniu cebuli w obiekcie produkcyjnym
10 dni po posadzeniu cebuli w obiekcie produkcyjnym

Kupując cebulę do sadzenia Dawid zwraca uwagę m.in. na to czy była ona traktowana preparatem z grupy regulatorów wzrostu zapobiegającym wyrastaniu cebul w szczypior i korzenie. Warto pamiętać, że cebula “fazorowana” nie nadaje się do takiej produkcji. W gospodarstwie Dawida do uprawy wykorzystywany jest różny kaliber cebul. Kaliber oczywiście rzutuje jaka liczba cebul wchodzi na jednostkę powierzchni. Do tunelu o powierzchni 300 m2 na początku lutego sadzono 5-7 ton cebuli średnicy 3,5-5 cm.

Do produkcji wybierane są cebule o podobnym kalibrażu

Do produkcji wybierane są cebule o podobnym kalibrażu

17 dni po posadzeniu cebuli na miejsce stałe

17 dni po posadzeniu cebuli na miejsce stałe

Cebula przed zbiorem

Cebula przed zbiorem

Towar przygotowany do sprzedaży
Towar przygotowany do sprzedaży

Produkcja trwa około 3 tygodni. W tym czasie zwraca się uwagę na utrzymanie odpowiedniej temperatury powietrza oraz wilgotności gleby. Zbiór wykonywany jest ręcznie. Cebula trafia do kontrahenta zapakowana po 3 sztuki.
Marcin Bartczak
Zdjęcia: Dawid Łuczyński

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.