Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Nawożenie Archiwum

Produkcja rozsady kapusty, kalafiora, brokułu

Nawożenie

2016-04-14 20:20
Od fazy 1-2 liści właściwych trzeba rozpocząć dokarmianie rozsady nawozami wieloskładnikowymi zawierającymi również mikroskładniki, takie jak np. bor i molibden, co zapewni dobrą jakość rozsady i prawidłowy rozwój roślin po posadzeniu na miejscu stałym.

Warzywa kapustne o największym znaczeniu gospodarczym uprawiane są z rozsady. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zmieniła się zarówno struktura produkcji roślin kapustnych, jak i metody produkcji rozsady. Wśród uprawianych w Polsce warzyw kapustnych zmniejszył się udział kapusty głowiastej na korzyść kapusty pekińskiej i brokułu. Dawniej dominowała produkcja rozsady na rozsadniku. Istotne miejsce zajmowała rozsada produkowana w doniczkach ziemnych. Obecnie maleje znaczenie uprawy rozsady na rozsadniku kosztem rozsady produkowanej w wielodoniczkach. Dzieje się tak dzięki zaletom tej metody uprawy rozsady. Wielodoniczki zwane multiplatami lub paletami rozsadowymi są proste i niekłopotliwe w użyciu. Rozsada produkowana w ten sposób jest wyrównana i ma dobrze wykształconą bryłę korzeniową. Jako podłoża do napełniania wielodoniczek można użyć gotowego substratu torfowego, który ma ustalony odczyn, jest wolny od chorób i nasion chwastów a dodatkowo zawiera nawozy pokrywające zapotrzebowanie roślin na 2-3 tygodnie.

Odpowiednio przygotowane podłoże pozwala roślinom poprawnie rozwijać się w początkowych fazach wzrostu

Od fazy 1-2 liści właściwych trzeba rozpocząć dokarmianie rozsady nawozami wieloskładnikowymi zawierającymi również mikroskładniki, takie jak np. bor i molibden co zapewni dobrą jakość rozsady i prawidłowy rozwój roślin po posadzeniu na miejscu stałym. Istnieje prosta zależność mówiąca o tym, że częstotliwość dokarmiania rozsady zależy od wielkości pojedynczej doniczki. Im doniczka - komórka w wielodoniczce mniejsza, tym dokarmianie należy powtórzyć częściej a stosowane dawki powinny być mniejsze. Dawka nawozu zależy od gatunku rośliny i okresu uprawy. Jeśli rozsada będzie produkowana na rozsadniku to wcześniej trzeba dobrze przygotować glebę. Jesienią w miejscu rozsadnika warto zastosować dobrze rozłożony obornik w dawce 600-800 kg na 100m2. Przed siewem nasion należy zastosować nawóz wieloskładnikowy najlepiej zawierający również mikroskładniki.

Mała ilość podłoża w wielodoniczce może przełożyć się na niedobór składników pokarmowych - na zdjęciu niedobór fosforu

Prawidłowo rozwinięta rozsada kapusty pekińskiej

Woda z umiarem, ale systematycznie

Zarówno na rozsadniku jak i pod osłonami, gdy rozsada produkowana jest w wielodoniczkach należy siewkom zapewnić umiarkowaną wilgotność. Szczególnie w uprawie w wielodoniczkach, przy małej ilości podłoża rozsadę należy podlewać systematycznie i umiarkowanie by nie zalać nadmiernie podłoża.

Rozsada w wielodoniczkach z małymi otworami bardzo szybko może wykazywać niedobór wody

Nadmierna wilgotność sprzyja rozwojowi chorób zgorzelowych. Równie ważne jest by zapewnić rozsadzie optymalną temperaturę wzrostu. Do wschodów powinna wynosić 18-20 stopni Celsjusza. Po wschodach 14-18 stopni Celsjusza w ciągu dnia i 12-14 stopni Celsjusza w nocy. Jedynie pod osłonami możemy zapewnić rozsadzie optymalną temperaturę wzrostu. Jeśli temperatura jest niższa od optymalnej a wilgotność wysoka pojawia się duże zagrożenie wystąpienia chorób zgorzelowych. W takim przypadku należy rozsadę podlać preparatem Previcur Energy 840 SL. Zabieg ten wykonać trzeba w fazie rozłożonych liścieni preparatem o stężeniu 0,15%. By chronić rozsadę przed szkodnikami np.: śmietką kapuścianą warto przed wysadzeniem roślin w pole wykonać oprysk preparatem Confidor 200SL. Dzięki temu rośliny kapustne do dwóch miesięcy po wysadzeniu w pole są chronione przed szkodnikami. Confidor 200 SL należy stosować w stężeniu 0,025%. Produkując rozsadę odmian późnych warto zabezpieczyć ją profilaktycznie przed groźną chorobą grzybową - mączniakiem rzekomym. W tym celu należy zastosować któryś z fungicydów: Amistar 250 SC, Bravo 500 SC lub Ekonom MM 72 WP. Na 7-10 dni przed planowanym wysadzeniem w pole rozsadę produkowaną pod osłonami w wielodoniczkach należy zahartować, czyli przygotować do warunków panujących w polu. Należy wtedy ograniczyć nawadnianie uważając jednak by nie przesuszyć zbytnio podłoża, zwiększyć wietrzenie i obniżyć temperaturę do 10-12 stopni Celsjusza.

Prawidłowo rozwinięte korzenie i cześć nadziemna rozsady kalafiora

dr inż. Adam Żurawicz

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.