Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Faostat, w ostatnich dziesięciu latach odnotowano spory wzrost produkcji warzyw w Holandii. Według najnowszych danych opublikowanych w raporcie poświęconym sektorowi warzywnictwa w Holandii, w roku 2009 łączne zbiory warzyw w tym kraju wyniosły 4631,4 tys. ton, czyli o 3,3% więcej niż w roku poprzednim i aż o 28% więcej wobec 2000 roku. Największy wzrost zbiorów odnotowano w tym kraju w latach 2000-2004 to właśnie w tym okresie odnotowano aż 24% wzrost produkcji. Lata 2005-2006 to krótkotrwały okres spadku produkcji, a od roku 2007 do końca roku 2009 obserwowany był stały wzrost zbiorów warzyw. W omawianym 2009 roku najwięcej zbierano w Holandii cebuli w sumie produkcja tego warzywa stanowiła aż 28% łącznych zbiorów - 1269 tys. ton. Około 17% łącznych zbiorów stanowiły pomidory, oraz warzywa korzeniowe z dominująca marchwią - 12% udział, kolejne miejsca zajęły ogórki oraz papryka i pozostałe warzywa.
Źródło: FAMMU/FAPA