Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Przemysł przetwórczy na zapustach z Monsanto. Bogatych merytorycznie, kulinarnie i...

Aktualności

2018-02-09 19:26
W tegoroczny tłusty czwartek dzięki inicjatywie firmy Monsanto Polska i firm partnerskich przedstawiciele branży przetwórstwa warzyw spotkali się na Mazowszu, gdzie podsumowano miniony sezon i rozważano trendy na rok 2018

Przemysł przetwórczy na zapustach z Monsanto. Bogatych merytorycznie, kulinarnie i...

W tegoroczny tłusty czwartek dzięki inicjatywie firmy Monsanto Polska i firm partnerskich przedstawiciele branży przetwórstwa warzyw spotkali się na Mazowszu, gdzie podsumowano miniony sezon i rozważano trendy na rok 2018. Przedstawiono także wiele nowości produktowych i rozwiązań agrotechnicznych pozwalających maksymalizować wielkość i jakość plonu warzyw produkowanych dla przetwórstwa.

W czwartek 8. lutego dzięki inicjatywie firmy Monsanto Polska (właściciela marki Seminis) oraz wsparciu firm: Yara Poland, Arysta LifeSciencePolska, Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski, BASF, Agrowiec oraz Grupy Producentów Rozsad Krasoń przedstawiciele branży przetwórstwa warzyw spotkali się na Mazowszu, gdzie podsumowano miniony sezon i rozważano trendy na rok 2018. Przedstawiono także wiele nowości produktowych i rozwiązań agrotechnicznych pozwalających maksymalizować wielkość i jakość plonu warzyw produkowanych dla przetwórstwa.

Organizatorzy spotkania w Serocku


Paweł Skrzynecki, dyrektor Monsanto Polska, Dział Warzyw

Trendy produkcji warzyw

Radosław Grabowski z firmy Monsanto podsumowując sezon 2017 wspominał, że zapisał się on w pamięci, jako ten, w którym niskie temperatury i nadmierne uwilgotnienie gleby przełożyły się na problemy ze wschodami np. kukurydzy cukrowej. Zwrócił uwagę, że korzystne warunki pogodowe w okresie czerwiec-lipiec, to "mocna" kampania brokułowa, wysokie plony grochów wczesnych i średniowczesnych. Ale także nadwyżka produkcji fasoli szparagowej na Kujawach, częściowo zagospodarowana przez zakłady na wschodzie Polski, gdzie doskwierały brak opadów i wysokie temperatury. W okresie czerwiec-wrzesień wysoka wilgotność gleby i powietrza przełożyły się na wysoką presję chorób zwłaszcza na plantacjach pomidora gruntowego i brokułu - mówił R. Grabowski. Prelegent akcentował również problem z dosychaniem cebuli na polach i dosuszaniem w magazynach (Wielkopolska, Kujawy); zbyt długie przetrzymywanie na polach cebuli typu hiszpańskiego. Utrudniony lub niemożliwy wjazd na pole m.in. na północy kraju.

Koncentrując się na trendach produkcji niektórych gatunków warzyw dla przetwórstwa R. Grabowski informował, że w przypadku kalafiora i fasoli w 2018 r. prognozowany jest niewielki spadek areału ich powierzchni uprawnej - po ok. 5%. Optymistyczne prognozy są dla grochu (+5%) oraz kolejny rok z rzędu dla brokułu (+10%, do areału 7500 ha dla przemysłu). Warzywo to w Europie oferują głównie Hiszpania oraz Polska. W sezonie zimowym 2017/18 w Hiszpanii wszystkie zakłady przetwórcze mają bardzo niskie zapasy; w ostatnich 3 sezonach nie zdołały kupić planowanych ilości surowca z powodu konkurencji cenowej ze "świeżym rynkiem" - mówił R. Grabowski.

Radosław Grabowski z firmy Monsanto przedstawił trendy w produkcji warzyw przetwórczych na sezon 2018

Lepsze efekty z Roundup Flex

Jerzy Niepokój z koncernu Monsanto rekomendował uczestnikom spotkania w Serocku herbicyd Roundup. Prelegent zaznaczył obecność preparatu na rynku już od lat 70. ub. wieku z akcentem na fakt dostosowywania produktu do potrzeb zmieniającego się i coraz bardziej wymagającego rolnictwa. Warto pamiętać, że najnowszą generacją produktu jest Roundup Flex 480. Zawiera on 480g/l glifosatu w formie soli potasowej oraz surfaktant opracowany w nowej technologii (167 g/l). Wykonane przez niezależną firmę porównania Roundup Flex 480 z 9 innymi najpopularniejszymi, dostępnymi na rynku produktami z całej Europy doświadczenie wykazało, że redukował on kondycję niepożądanych roślin aż 4,2 razy bardziej niż produkty z formulacją APG - mówił J. Niepokój.

Jerzy Niepokój z koncernu Monsanto rekomendował uczestnikom spotkania w Serocku herbicyd Roundup

Jak uniknąć strat podpowiada Yara

Duże zainteresowanie w hotelu Narvil wzbudził wykład Wojciecha Kopeć z firmy Yara, który pochylił się nad możliwościami optymalizacji produkcji warzyw. Pod lupę wziął opłacalność produkcji brokułu. Analiza kosztów produkcji tego warzywa w siedmiu gospodarstwach na Kujawach pokazała, że koszty w uprawie z przeznaczeniem dla przemysłu całej róży wynoszą 13 410 zł/ha a przy dostawie do zakładu różyczki - 16 510 zł/ha. Przeprowadzona przez specjalistę firmy Yara kalkulacja wskazywała wyższą opłacalność produkcji brokułu różyczkowanego - dochód z 1 ha prawie 3500 zł niż tę przy sprzedaży warzywa w tzw. głowach, gdzie uzyskano 2840 zł/ha. Przyjęto, że plon różyczki to 10 t/ha (cena 1,90 zł/kg) a plon róż, to 18 t/ha (cena 0,85 zł/kg). W odpowiedzi na możliwości optymalizacji produkcji poprzez nawożenie autor kalkulacji zaprezentował kilka slajdów, na których zobrazowane było porównanie dwóch programów nawożenia - na bazie standardowych produktów oraz indywidualnych zaleceń firmy Yara. Przedstawione dane przemawiały na korzyść drugiego, sprofilowanego programu. Dzięki temu rozwiązaniu w analizowanych gospodarstwach osiągnięto po pierwsze wyższy plon (o 1,76 t/ha) a po drugie - o 13,2% wyższy dochód w porównaniu z kontrolą, czyli pierwszym programem. W aspekcie optymalizacji kosztów produkcji W. Kopeć zwracał uwagę na możliwość obniżenia kosztów nawożenia także przez zakup nawozów w opakowaniach typu big-bag.

Wojciech Kopeć z firmy Yara pod lupę wziął opłacalność produkcji brokułu i udowodnił, że można ją zwiększyć stosując racjonalnie nawożenie


Arysta LifeScence z bogatą ofertą produktów

Wojciech Binek w swoim wystąpieniu omówił szeroką ofertę produktową firmy Arysta LifeScence. Podkreślił, że spółka jako jedyna na rynku jest dostawcą wszystkich kategorii produktów: fungicydów, biostymulatorów, insektycydów, herbicydów, akarycydów, zapraw nasiennych, regulatorów wzrostu i innych. Prelegent szczegółowo omówił m.in. możliwości wykorzystania w produkcji warzyw fungicydu Gwarant 500 SC. Warto pamiętać, że produkt ten można użyć do zwalczania zarazy ziemniaka i alternariozy na pomidorach, mączniaka rzekomego dyniowatych na ogórkach, mączniaka rzekomego w cebuli, alternariozy i mączniaka prawdziwego na plantacjach marchwi, septoriozy w selerze, antraknozy w fasoli, askochytozy grochu oraz zarazy ziemniaka na plantacjach ziemniaka. Unikalna formulacja Gwaranta zapewnia perfekcyjne przyleganie preparatu do rośliny i pozostawanie nawet podczas ulewnych deszczy. Jego ogromna zaleta jest stabilność i niezmienna aktywność w różnych pH wody - mówił Wojciech Binek.

Zainteresowanie producentów pomidorów gruntowych wzbudziła szczepionka Vaxiplant rekomendowana przez firmę Arysta LifeScence do stosowania zapobiegawczego w ochronie pomidora przed bakteryjną cętkowatością. Choroba ta powoduje coraz większe szkody na plantacjach pomidora. Pierwszy zabieg Vaxiplant należy wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, następnie zabiegi zaleca się wykonywać zapobiegawczo co 7-10 dni. Jednorazowa dawka, to 1,5 l/ha. Przedstawiciel firmy zwrócił także uwagę na bardzo szeroką rejestrację herbicydu Select Super 120 EC. Warto pamiętać, że produkt ten można wykorzystywać m.in. w produkcji niektórych ziół, np. mięty pieprzowej, melisy lekarskiej, dziurawca zwyczajnego czy kozłka lekarskiego.

Wojciech Binek (z lewej) oraz Szymon Matysiak kompleksowo przedstawili ofertę firmy Arysta LifeScience

Rozsada Grupy Mularski

Daniel Babij z Grupy Mularski podczas spotkania w Serocku przybliżył działalność Gospodarstwa T. Mularski w obszarze produkcji rozsady warzyw gruntowych. Podkreślał intensywny rozwój firmy w tym segmencie od 2015 r., kiedy to spółka wyprodukowała 40 mln sztuk rozsad, przez lata 2016 z 87 mln sztuk, 2017 z 150 mln sztuk po prognozy w roku 2018 na poziomie 200 mln sztuk. Firma posiada nowoczesne zaplecze produkcyjne, wykorzystuje najnowsze technologie produkcji oraz stawia na sprawną obsługę logistyczną - mówił D. Babij. Dostarczane partie rozsady posiadają QR Cod, co pozwala szybko uzyskać pełną informację o poszczegónych roślinach.

Daniel Babij przedstawił produkcje rozsady w Grupie Mularski

Perełki odmianowe marki Seminis

Drugi panel wykładów rozpoczęto od omówienia odmian warzyw marki Seminis polecanych na bieżący sezon. Piotr Dutkowski oraz Radosław Grabowski zgodnie podkreślali, że odmiana powinna być dobrana do warunków panujących w danym rejonie. Duży akcent położono, zapewne z racji rosnącego rynku, na odmiany brokułu. Polecano mieszańca SV 3277BL F1 o okresie wegetacji 68 dni oraz odmianę SV 1002BL F1 o okresie wegetacji 73 dni. Według ubiegłorocznej oceny z praktyki brokułowym hitem pozwalającym na uzyskanie 125% normy z jednostki powierzchni jest odmiana Titanium rekomendowana do uprawy na jesienne zbiory. Tworzy ona bardzo ciężkie, zbite róże i daje wysoki % udziału różyczki w róży - mówił P. Dutkowski.

Piotr Dutkowski przybliżył uczestnikom spotkania nowości odmianowe Seminis rekomendowane dla przetwórstwa

Z oferty odmian kalafiora także polecano kilka odmian, przy czym za nowy standard dla przemysłu chłodniczego wskazywano mieszańca Giewont F1 o okresie wegetacji 100-110 dni. Sadzenie roślin tej odmiany powinno mieć miejsce w terminie do połowy czerwca. Z oferty pomidorów polowych zaprezentowano m.in. odmianę Docet F1 wyróżniającą się twardością i trwałością owoców (ich wielkość to 80-85 g). Z nowości pomidorowych omówiono SV5197 TP. Warto pamiętać, że ta kreacja ma nieco większe owoce niż odmiana Docet. Roślina jest silniejsza i z wyższą tolerancją na niekorzystne warunki uprawy, ale wczesność jest taka jak u Doceta - mówił R. Grabowski.

Jakość rozsady Grupy Producentów Rozsad Krasoń

W kolejnym wystąpieniu podczas spotkania, Agnieszka Wojdyła z Grupy Producentów Rozsad Krasoń przedstawiła czynniki mające bardzo duży wpływ na jakość rozsady, zarówno na etapie produkcji w wyspecjalizowanych obiektach jak i po dostarczeniu do finalnego odbiorcy. Przedstawicielka firmy Krasoń informowała jak światło, temperatura czy odpowiednie utrzymanie wilgotności podłoża wpływa na rozwój i zachowanie roślin. Zwracała uwagę na niedobór światła zwłaszcza w produkcji rozsady do wczesnych nasadzeń i prezentowała nowoczesne rozwiązania wprowadzone w obiektach firmy w Złotowie (woj. wielkopolskie) oraz Piaskach (woj. łódzkie) - m.in. nowoczesne szklarnie ze szkłem o wysoki współczynniku przenikania światła, lampy sodowe o natężeniu światła 5-7 tys. lux.

Firma w roku 2018 prognozuje m.in. wzrost zainteresowania rozsada selera oraz brokułu i kalafiora, natomiast spadek popytu na rośliny kapusty - mówiła A. Wojdyła.

Agnieszka Wojdyła z Grupy Producentów Rozsad Krasoń przedstawiła czynniki mające bardzo duży wpływ na jakość rozsady

Technika do zbioru warzyw

Remigiusz Weżgowiec, właściciel firmy Agrowiec przedstawił zakres działalności spółki. Swoją działalność na terenie Polski prowadzi reprezentując firmy Ploeger, Oxbo oraz PMC Harvesters. Zajmujemy się zaopatrzeniem przetwórni warzyw oraz producentów rolnych w nowoczesną technikę rolniczą, służącą do zbioru grochu zielonego, fasoli szparagowej, szpinaku, kukurydzy, kapusty, ziemniaków i marchwi - mówił R. Weżgowiec.

Remigiusz Weżgowiec przybliżył zebranym nowoczesne technologie zbioru warzyw

Erwin Wojtysiak z firmy Agrowiec dokonał przeglądu oferowanych w Polsce maszyn. Informował, że jednym z popularnych w naszym kraju kombajnów do zbioru grochu zielonego, bobu i fasoli jest Ploeger EPD 540. Maszyna ma unowocześniony system zbierania - czterocepowy system został zmodyfikowany w taki sposób, że jeden z cepów zastąpiony został świdrem. Nowy system pozwala na szybsze rozmieszczenie plonu na całym bębnie obrotowym, zwiększając przez to powierzchnię jego pracy.

Erwin Wojtysiak z firmy Agrowiec

Remigiusz Weżgowiec przekazał także, że firma poszerza aktualnie zakres działalności o maszyny firmy AIT z systemem inteligentnego cięcia na wymiar, np. do różyczkowania kalafiora i brokułu, wycinania głąbów w kapustach czy sałacie.

Ochrona wg BASF

Marcin Chojecki z firmy BASF akcentował, że jednym z najważniejszych elementów efektywnej ochrony warzyw przed patogenami jest odpowiedni dobór środków ochrony roślin. Powinien on uwzględniać zarówno właściwości preparatów, ich skuteczność w zwalczaniu danego patogena, jak i konieczność stosowania rotacji substancji aktywnej. Specjalista BASF przedstawił całą gamę produktów koncernu dopuszczonych do stosowania w produkcji warzyw - herbicydy, insektycyd oraz fungicydy. Szerzej omówił Stomp Aqua 455 CS - to środek chwastobójczy w formie zawiesiny kapsuł w cieczy przeznaczonej do rozcieńczania wodą, stosowany doglebowo lub nalistnie, przeznaczony do zwalczania rocznych chwastów dwuliściennych i jednoliściennych. Przykładowo w uprawie warzyw kapustnych może być stosowany przed sadzeniem rozsady (dawka 2,5-3,5 l/ha) lup po przyjęciu się roślin, do fazy 6 liści właściwych. W uprawach kapusty, kalafiora, brokułu, kalarepy, jarmużu z rozsady dobre efekty chwastobójcze można uzyskać używając do zabiegu herbicydu Butisan Duo 400 EC - mówił M. Chojecki. Ponadto prelegent dodawał, że firma BASF jako jedyna na rynku ma zarejestrowany graminicyd (Focus Ultra 100 EC) do aplikacji na plantacjach kalafiora.

Marcin Chojecki przedstawił całą gamę środków ochrony roślin firmy BASF

Warto pamiętać, że w roku bieżącym, a dokładnie 5 czerwca przypada ostatni dzień legalnego stosowania fungicydu Rovral Aqua Flo 500 SC; substancja aktywna m.in. tego produktu została wycofana z rynku UE.

Niemiecki koncern fitochemiczny duży nacisk w ostatnich latach położył na groch. Efektem tego jest kilka produktów dopuszczonych w tym gatunku. Rekomendowane są: herbicydy Stomp Aqua, Corum + Dash, Focus Ultra oraz Basagran a ponadto nowością jest możliwość stosowania fungicydu Signum.

dr inż. Marcin Bartczak

Uczestnicy spotkania

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.