Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Pudliszki wystartowały

Aktualności

2012-08-09 07:58
Przed zakładem HJ Heinz Pudliszki 7 sierpnia br. zrobiło się czerwono od surowca dostarczonego na początek kampanii pomidorowej. Producenci w 2012 r. dostarczyli pierwsze owoce do przetwórstwa później niż w ubiegłym sezonie.

Przed zakładem HJ Heinz Pudliszki 7 sierpnia br. zrobiło się czerwono od surowca dostarczonego na początek kampanii pomidorowej. Producenci w 2012 r. dostarczyli pierwsze owoce do przetwórstwa później niż w ubiegłym sezonie. W tym roku pogoda nie jest korzystna dla producentów pomidorów. Niska temperatura nie sprzyjała wzrostowi roślin, a pochmurne dni w okresie dojrzewania owoców niekorzystnie oddziałują na poziom ekstraktu. Pierwsze dostarczone pomidory miały średnio Brix ok. 5,30, co dawało cenę 0,35 zł/kg. Miejmy nadzieję, że w dalszej części sezonu pogoda będzie przychylna ogrodnikom i pozwoli uzyskać wysoką cenę za dostarczony do przetwórni surowiec.

Pudliszki to jedna z cenionych marek spożywczych w Polsce. Już od 90 lat kojarzy się konsumentom z wysokiej jakości produktami. Wśród nich są m.in.: ketchupy, koncentraty i przetwory pomidorowe, dania gotowe, warzywa konserwowe oraz sosy.

Pierwszy koncentrat pomidorowy i ketchup Pudliszki, dziś flagowe produkty marki powstały w 1927 roku. Po wojnie doskonale prosperujące Pudliszki przeszły w ręce państwa. W 1997 roku H.J. Heinz Company, amerykański koncern produkujący żywność i największy producent ketchupu na świecie, kupił pakiet większościowy spółki.

Aktualnie zakład w Pudliszkach w surowiec zaopatrują plantatorzy zrzeszeni w Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Krobia (została ona założona w roku 2003 na fundamencie Zrzeszenia Plantatorów Owoców i Warzyw działającego nieprzerwanie od 1958 r.). Należy zaznaczyć, że w gospodarstwach Plantatorów SGP Krobia prym wiedzie uprawa pomidora gruntowego. Obecny potencjał produkcyjny pomidora w Spółdzielni wynosi ok. 45 tys. ton. co stanowi ok. 1/4 całej produkcji krajowej dla przetwórstwa.

Redakcja e-warzywnictwo.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.