Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Pudliszki wystartowały

Aktualności

2012-08-09 07:58
Przed zakładem HJ Heinz Pudliszki 7 sierpnia br. zrobiło się czerwono od surowca dostarczonego na początek kampanii pomidorowej. Producenci w 2012 r. dostarczyli pierwsze owoce do przetwórstwa później niż w ubiegłym sezonie.

Przed zakładem HJ Heinz Pudliszki 7 sierpnia br. zrobiło się czerwono od surowca dostarczonego na początek kampanii pomidorowej. Producenci w 2012 r. dostarczyli pierwsze owoce do przetwórstwa później niż w ubiegłym sezonie. W tym roku pogoda nie jest korzystna dla producentów pomidorów. Niska temperatura nie sprzyjała wzrostowi roślin, a pochmurne dni w okresie dojrzewania owoców niekorzystnie oddziałują na poziom ekstraktu. Pierwsze dostarczone pomidory miały średnio Brix ok. 5,30, co dawało cenę 0,35 zł/kg. Miejmy nadzieję, że w dalszej części sezonu pogoda będzie przychylna ogrodnikom i pozwoli uzyskać wysoką cenę za dostarczony do przetwórni surowiec.

Pudliszki to jedna z cenionych marek spożywczych w Polsce. Już od 90 lat kojarzy się konsumentom z wysokiej jakości produktami. Wśród nich są m.in.: ketchupy, koncentraty i przetwory pomidorowe, dania gotowe, warzywa konserwowe oraz sosy.

Pierwszy koncentrat pomidorowy i ketchup Pudliszki, dziś flagowe produkty marki powstały w 1927 roku. Po wojnie doskonale prosperujące Pudliszki przeszły w ręce państwa. W 1997 roku H.J. Heinz Company, amerykański koncern produkujący żywność i największy producent ketchupu na świecie, kupił pakiet większościowy spółki.

Aktualnie zakład w Pudliszkach w surowiec zaopatrują plantatorzy zrzeszeni w Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Krobia (została ona założona w roku 2003 na fundamencie Zrzeszenia Plantatorów Owoców i Warzyw działającego nieprzerwanie od 1958 r.). Należy zaznaczyć, że w gospodarstwach Plantatorów SGP Krobia prym wiedzie uprawa pomidora gruntowego. Obecny potencjał produkcyjny pomidora w Spółdzielni wynosi ok. 45 tys. ton. co stanowi ok. 1/4 całej produkcji krajowej dla przetwórstwa.

Redakcja e-warzywnictwo.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.