Aktualności
- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.
Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.
Jak informują specjaliści IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).
- W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie października ub.r. z wyjątkiem kapusty białej, która staniała o 5%. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 40%), pomidorów spod osłon (o 4%), marchwi (o 15%), kapusty białej (o 32%), buraków ćwikłowych (o 20%), a obniżyły się ceny skupu ogórków spod osłon (o 11%). We wrześniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 13%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 11%), a obniżyły się ceny papryki (o 15%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych i selerów (po 9%), marchwi i porów (po 5%), kapusty białej (o 14%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z września 2016 r. wzrosły ceny porów (o 15%), papryki (o 13%), ogórków gruntowych (o 22%), buraków ćwikłowych (o 7%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 4%) oraz pomidorów i selerów (po 1%). W sierpniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 18%) i warzyw mrożonych (o 6%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 17%) i marynat (o 8%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.
Eksport warzyw świeżych w sierpniu 2017 r. wyniósł 45,5 tys. ton, a jego wartość 21,8 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Do spadku wolumenu eksportu przyczynił się spadek sprzedaży pomidorów (o 9%), cebuli (o 19%), marchwi (o 16%) i kapusty (o 14%). W tym samym czasie wyeksportowano 46,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 35,7 mln EUR.
W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 3%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 11%), marynat (o 14%), konserw (o 3%) i suszy (o 2%). W sierpniu 2017 r. zaimportowano 14,8 tys. ton warzyw świeżych o wartości 15,6 mln EUR, tj. odpowiednio 2% mniej i 10% więcej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu kapusty (o 83%), cebuli (o 55%) i czosnku (o 45%).
Jak informują eksperci IERiGŻ wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,5 tys. ton (spadek o 7%), a jego wartość 19,7 mln EUR (obniżka o 4%). Obniżył się import suszy (o 12%), koncentratu pomidorowego (o 19%) i mrożonek (o 17%). W sierpniu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 22,2 mln EUR, wobec 33,5 mln EUR odnotowanych w sierpniu 2016 r. W okresie styczeń-sierpień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 123,2 mln EUR, wobec ujemnego (41,79 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 14 mln EUR do 484,9 mln euro, a wartość importu wzrosła o 68 mln EUR do 605,1 mln EUR.
IERiGŻ