Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Raport IERiGŻ: Rynek warzyw

Aktualności

2017-11-15 11:20
W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%).

- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z  przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z  poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i  kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i  cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.

Jak informują specjaliści IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W  październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i  buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).

- W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie października ub.r. z wyjątkiem kapusty białej, która staniała o 5%. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 40%), pomidorów spod osłon (o 4%), marchwi (o 15%), kapusty białej (o 32%), buraków ćwikłowych (o 20%), a obniżyły się ceny skupu ogórków spod osłon (o 11%). We wrześniu 2017 r., w porównaniu z  sierpniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 13%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 11%), a obniżyły się ceny papryki (o 15%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych i selerów (po 9%), marchwi i  porów (po 5%), kapusty białej (o 14%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z września 2016 r. wzrosły ceny porów (o 15%), papryki (o 13%), ogórków gruntowych (o 22%), buraków ćwikłowych (o 7%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 4%) oraz pomidorów i selerów (po 1%). W sierpniu 2017 r., w porównaniu z  sierpniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 18%) i warzyw mrożonych (o 6%), a  obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 17%) i marynat (o 8%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Eksport warzyw świeżych w sierpniu 2017 r. wyniósł 45,5 tys. ton, a  jego wartość 21,8 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Do spadku wolumenu eksportu przyczynił się spadek sprzedaży pomidorów (o 9%), cebuli (o 19%), marchwi (o 16%) i kapusty (o 14%). W tym samym czasie wyeksportowano 46,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 35,7 mln EUR.

W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 3%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 11%), marynat (o 14%), konserw (o 3%) i  suszy (o 2%). W sierpniu 2017 r. zaimportowano 14,8 tys. ton warzyw świeżych o wartości 15,6 mln EUR, tj. odpowiednio 2% mniej i 10% więcej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu kapusty (o 83%), cebuli (o 55%) i czosnku (o 45%).

Jak informują eksperci IERiGŻ wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,5 tys. ton (spadek o 7%), a jego wartość 19,7 mln EUR (obniżka o 4%). Obniżył się import suszy (o 12%), koncentratu pomidorowego (o 19%) i mrożonek (o 17%). W sierpniu br. dodatnie saldo w  handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 22,2 mln EUR, wobec 33,5 mln EUR odnotowanych w sierpniu 2016 r. W okresie styczeń-sierpień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 123,2 mln EUR, wobec ujemnego (41,79 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 14 mln EUR do 484,9 mln euro, a wartość importu wzrosła o 68 mln EUR do 605,1 mln EUR.

IERiGŻ

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.