Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rosja od 23 sierpnia będzie pobierać niższe cło na import pomidorów i ogórków

Aktualności

2012-08-08 08:05
Zgodnie z taryfą zatwierdzoną przez Komisję Europejską, cło na przywóz pomidorów spadnie z 15 proc. wartości kg do 0,1 euro za kg. Cło importowe na ogórki zmniejszy się z obecnych 15 proc.
W związku ze wstąpieniem do Światowej Organizacji Handlu, Rosja od 23 sierpnia będzie pobierać niższe cło na import pomidorów i ogórków - poinformowała rosyjska gazeta RBC Daily.

Zgodnie z taryfą zatwierdzoną przez Komisję Europejską, cło na przywóz pomidorów spadnie z 15 proc. wartości kg do 0,1 euro za kg. Stawka ta ma obowiązywać od 1 czerwca do 30 września. Obecnie cło na pomidory wynosi 15 proc., ale co najmniej 0,12 euro za kg.Cło importowe na ogórki zmniejszy się z obecnych 15 proc., ale nie mniej niż 0,12 euro za kg do 15 proc. i 0,08 euro za kg. Ta opłata będzie obowiązywała przez cały rok.

Nie zmienni się cło importowe na ziemniaki jadalne, które obecnie wynosi 5 proc., a w przypadku ziemniaków skrobiowych - 15 proc. Dostawy cebuli i kapusty, marchwi i rzepy i buraków ćwikłowych, tak jak i innych warzyw będą obłożone cłem w wysokości 15 proc.

Według Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2011 roku Polska wyeksportowała ponad 218,7 tys. ton świeżych warzyw do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw wobec 210,0 tys. ton rok wcześniej. Przy niewielkim wzroście wolumenu dostaw aż o 20 proc. wzrosła wartość tej sprzedaży i wyniosła w 2011 r. 123,5 mln euro. Eksportowane na wschód polskie warzywa były nieco droższe w porównaniu do roku poprzedniego. Największe ilości dostarczonych do krajów WNP polskich warzyw trafiły na rynek rosyjski - około 137,0 tys. ton.

Na rynki wschodnie sprzedawano przede wszystkim warzywa kapustne - ponad 65,7 tys. ton, w tym najwięcej kapusty białej i czerwonej - 63,3 tys. ton, pomidory - 48,2 tys. ton, pieczarki - ponad 35,0 tys. ton oraz warzywa korzeniowe - 34,0 tys. ton i cebulowe - ponad 18,0 tys. ton.

Źródło: RBC Daily



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.