Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rośnie eksport hiszpańskich owoców i warzyw

Aktualności

2012-08-24 20:04
Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria.

Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Fepex, w miesiącu maju 2012 roku eksport hiszpańskich owoców i warzyw zamknął się wolumenem 908,8 tys. ton o łącznej wartości 838,0 mln euro. W sumie w omawianym miesiącu Hiszpanie wyeksportowali nieco ponad 351,0 tys. ton warzyw świeżych, to jest aż o 17% więcej w porównaniu do tego samego miesiąca przed rokiem.

Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria. O 1% w ujęciu ilościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca roku 2011 wzrósł w maju 2012 wolumen eksportu świeżych, hiszpańskich owoców - do wielkości 557,8 tys. ton. Najwięcej w omawianym okresie wysłano poza granicę owoców cytrusowych, arbuzów czy truskawek i melonów. W sumie jak podaje Fepex, w okresie od początku stycznia do końca maja 2012 Hiszpania wyeksportowała 5,1 mln ton owoców i warzyw za łączną sumę 3,77 mln euro. Tym samym w porównaniu do analogicznych pięciu miesięcy roku minionego odnotowała 4% wzrost w ujęciu ilościowym i 5% w ujęciu wartościowym w sprzedaży. Ze wspomnianej wielkości 2,3 mln ton stanowiły wysłane warzyw świeże o wartości 2,19 mln euro, a pozostałe 2,8 mln ton to eksport owoców o wartości 1,85 mln euro.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.