Aktualności
W roku 2014 łączne zbiory warzyw wyniosły w Rosji 15,0 mln ton co mniej więcej pokryło około 86% krajowego zapotrzebowania. Ubiegłoroczne zbiory były o 2,4% większe od danych za rok 2013. Rosja to nie tylko znaczący światowy producent warzyw to bardzo duży ich konsument - Rosja liczy około 143,0 mln konsumentów, co w przeliczeniu daje spożycie na poziomie około 99,6 kg warzyw na osobę. W spożyciu dominują przede wszystkim kapusty, pomidory, cebula, marchew, ogórki, buraki, dynie oraz kabaczki.
W rosyjskich zbiorach dominują poza ziemniakami przede wszystkim kapusty - w minionym roku było to około 3,4 mln ton (23% udział w łącznych zbiorach), następnie pomidory 2,2 mln ton (18% udział), cebula - 1,9 mln ton (13% udział) oraz marchew 1,6 mln ton, ogórki 1,1 mln ton, dynie 708,0 tys. ton czy 508,0 tys. ton kabaczki i prawie 250,0 tys. ton czosnek.
Z uwagi na tak duże zapotrzebowanie na warzywa Rosja w minionym roku zajęła trzecie miejsce wśród największych światowych importerów z wynikiem 2,4 mln ton sprowadzonych warzyw. Do czasu wprowadzenia w sierpniu minionego roku embargo około 30% dostaw wszystkich warzyw pochodziła z państw wspólnotowych - w tym ponad połowa dostarczanych produktów to warzywa kapustne, 65% bakłażanów, 33% cebuli, prawie 30% marchwi i pomidorów oraz niemal 90% sałat, kalafiorów i brokułów. Po wprowadzeniu embarga zmianie uległ kierunek importu - warzyw sprowadzane są przede wszystkim z Turcji, Chin oraz Izraela.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA