Aktualności
Sezon przetwórstwa pomidorów na rok 2023 trwa, a według ANICAV ten rok po raz kolejny naznaczony był szeregiem trudności. Produkcja szacowana jest na poziomie około 5,6 miliona ton a cena odnotowała wzrost aż o 40% w porównaniu do ubiegłego roku, do 150 EUR/tonę.
Sezon przetwórstwa pomidorów we Włoszech w sezonie 2023 ponownie napotkał szereg trudności. Nadal istnieje wiele nieznanych czynników, a kontekst społeczny i gospodarczy prawdopodobnie będzie miał znaczący wpływ na stabilność gospodarczą sektora. Z jednej strony operatorzy stoją w obliczu stałego wzrostu kosztów produkcji, zwłaszcza surowców i opakowań, z drugiej strony muszą stawić czoła zmniejszeniu konsumpcji spowodowanemu wzorcami inflacyjnymi, co niewątpliwie ma negatywny wpływ na marże przedsiębiorstw. Ta kombinacja czynników powoduje duże obawy w jednym z najbardziej reprezentatywnych i ważnych sektorów włoskiego przemysłu spożywczego.
„Podwyżki cen na półkach sklepowych w ostatnich miesiącach w większości przypadków nie przełożyły się na wyższe zyski, a jedynie częściowo pokryją stale rosnące koszty. Mam tu na myśli zwłaszcza cenę płaconą sektorowi rolnemu za surowiec, która odnotowała wzrosty aż o 40% w porównaniu do ubiegłego roku, podnosząc średnią cenę referencyjną pomidorów okrągłych do 150 EUR/tonę zarówno na północy, jak i na południu kraju. Nie jest to łatwa sytuacja dla naszych firm ", mówi Prezes ANICAV Marco Serafini.
W tegorocznym sezonie przetwórczym we Włoszech pomidory zajęły około 68 600 hektarów, co stanowi wzrost o 5% w porównaniu z rokiem 2022. Na podstawie tych informacji i biorąc pod uwagę plony historyczne, można prognozować produkcję na poziomie około 5,6 miliona ton.