Aktualności
W Wielkopolsce, gdzie jest największa liczba szparagarni, na giełdzie hurtowej a także na straganach dostępne są już szparagi, zarówno wypustki bielone jak i zielone.
Smakosze tego, dostępnego jako pierwsze, warzywa gruntowego mogą je nabyć za 9-13 zł/pęczek (0,5 kg). Należy zauważyć, ze w tym roku producenci szparagów mogą odrobić straty jakie ponieśli w konsekwencji opóźnienia wiosny w ubiegłym sezonie, kiedy to zbiory wypustek rozpoczęto dopiero w maju. W Polsce szparagi uprawiane są na powierzchni ok. 2 tys. hektarów. Najwięcej plantacji jest w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku, ale też sporo na Opolszczyźnie i Pomorzu.
Obecnie ceny są dość wysokie, ponieważ temperatura powietrza w nocy nie sprzyja intensywnemu wzrostowi szparagów. Jednak prognozy pogody wskazują na jej wzrost, co zapewne przełoży się na zwiększenie podaży wypustek i spadek ich ceny; może do ok. 10 zł/kg. Warto pamiętać, ze sezon szparagowy trwa do 24 czerwca.
R. Solarski