Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Sezon szparagowy otwarty

Aktualności

2012-05-08 19:03
8 maja br. w hotel u Rzymskim w Poznaniu nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu szparagowego. Spotkanie zorganizowały: Katedra Warzywnictwa UP w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga.
8 maja br. w hotel u Rzymskim w Poznaniu nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu szparagowego. Spotkanie zorganizowały: Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga. Oficjalnego otwarcia Konferencji Prasowej dokonał prezes związku Marian Jakobsze, a gości powitał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.

Aktualnie na świecie szparagi uprawiane są na powierzchni około 200 tys. ha. W ostatnich kilku latach powierzchnia ta nieco się zmniejszyła. Pomimo tego światowe zbiory szparagów wzrosły i obecnie wynoszą ok. 1,5 mln ton.

Polska nie należy do krajów o dużej produkcji szparagów. Szacuje się ją na ok. 4 tys. ton. Uprawa szparagów różni się od wszystkich innych warzyw. Po pierwsze nie jest roczna a wieloletnia, a po drugie w przypadku białych wypustek plon zbiera się wtedy, kiedy roślina nie ma części nadziemnej i nie asymiluje. Plon bowiem tworzy się pod ziemią. Szparagi należą do najwcześniejszych warzyw gruntowych, zbieranych w Polsce już od połowy kwietnia przy przykrywaniu wałów folią i od przełomu kwietnia i maja bez przykrycia. Sezon szparagowy trwa do 20-24 czerwca.

Prof. Mikołaj Knaflewski poza informacjami o uprawie i spożyciu szparaga w naszym kraju przedstawił problemy, jakie dotychczas wystąpiły na plantacjach tego warzywa. Zwrócił uwagę m.in. na to, iż wiele wyrastających na początku sezonu wypustek jest pusta w środku, staśmiona, a w przypadku szparagów zielonych wykrzywiona lub z rozluźnioną główką. Powodem tego były niskie temperatury. Profesor zaznaczał, że nie ma to wpływu na wartość dietetyczną i smakową szparagów.

Na koniec dyskusji na temat tego wykwintnego warzywa zaproszeni goście mogli degustować ponad 20 różnorodnych szparagowych potraw (np. roladki z marynowanego łososia ze szparagami, zupa pomidorowa z zielonymi szparagami, sałatka szparagowa z oliwkami, czosnkiem i bazylią, a także kremy szparagowe w różnej postaci.


Redakcja e-warzywnictwo.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.