Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Sezon szparagowy otwarty

Aktualności

2012-05-08 19:03
8 maja br. w hotel u Rzymskim w Poznaniu nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu szparagowego. Spotkanie zorganizowały: Katedra Warzywnictwa UP w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga.
8 maja br. w hotel u Rzymskim w Poznaniu nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu szparagowego. Spotkanie zorganizowały: Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga. Oficjalnego otwarcia Konferencji Prasowej dokonał prezes związku Marian Jakobsze, a gości powitał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.

Aktualnie na świecie szparagi uprawiane są na powierzchni około 200 tys. ha. W ostatnich kilku latach powierzchnia ta nieco się zmniejszyła. Pomimo tego światowe zbiory szparagów wzrosły i obecnie wynoszą ok. 1,5 mln ton.

Polska nie należy do krajów o dużej produkcji szparagów. Szacuje się ją na ok. 4 tys. ton. Uprawa szparagów różni się od wszystkich innych warzyw. Po pierwsze nie jest roczna a wieloletnia, a po drugie w przypadku białych wypustek plon zbiera się wtedy, kiedy roślina nie ma części nadziemnej i nie asymiluje. Plon bowiem tworzy się pod ziemią. Szparagi należą do najwcześniejszych warzyw gruntowych, zbieranych w Polsce już od połowy kwietnia przy przykrywaniu wałów folią i od przełomu kwietnia i maja bez przykrycia. Sezon szparagowy trwa do 20-24 czerwca.

Prof. Mikołaj Knaflewski poza informacjami o uprawie i spożyciu szparaga w naszym kraju przedstawił problemy, jakie dotychczas wystąpiły na plantacjach tego warzywa. Zwrócił uwagę m.in. na to, iż wiele wyrastających na początku sezonu wypustek jest pusta w środku, staśmiona, a w przypadku szparagów zielonych wykrzywiona lub z rozluźnioną główką. Powodem tego były niskie temperatury. Profesor zaznaczał, że nie ma to wpływu na wartość dietetyczną i smakową szparagów.

Na koniec dyskusji na temat tego wykwintnego warzywa zaproszeni goście mogli degustować ponad 20 różnorodnych szparagowych potraw (np. roladki z marynowanego łososia ze szparagami, zupa pomidorowa z zielonymi szparagami, sałatka szparagowa z oliwkami, czosnkiem i bazylią, a także kremy szparagowe w różnej postaci.


Redakcja e-warzywnictwo.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.