Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.
Szparag to najwcześniej zbierane warzywo z upraw polowych w danym roku. Niestety opóźniona wiosna w 2013 r. spowodowała, że wypustek nie mogą się doczekać zarówno producenci, jak i konsumenci.
Najlepszym terminem zakładania plantacji szparagów jest wiosna. Sadzi się roczną rozsadę najczęściej na przełomie marca i kwietnia. Koszt założenia 1 ha plantacji szparagów, waha się w szerokich granicach od 20 do 40 tys. zł.
8 maja br. w hotel u Rzymskim w Poznaniu nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu szparagowego. Spotkanie zorganizowały: Katedra Warzywnictwa UP w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga.
Podstawowym zadaniem osłon z tworzyw sztucznych jest kształtowanie mikroklimatu wokół roślin tak, aby ich wzrost przebiegał bez zakłóceń, a plonowanie następowało wcześniej niż w tradycyjnej uprawie polowej.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.