Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spada spożycie warzyw i owoców

Aktualności

2012-02-02 10:28
Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi.
Jak informuje PAP: "Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi, ale więcej owoców cytrusowych i bananów.




Według badań budżetów gospodarstw domowych, średnio w latach 2008-2010 spożycie owoców, warzyw (bez ziemniaków) oraz ich przetworów wynosiło 283 gramy dziennie, wobec 309 gramów na początku ubiegłej dekady (w latach 2001-2003). Dane te nie uwzględniają tzw. spożycia zbiorowego - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Konsumpcja warzyw w gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się średnio o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc.

Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie). Od kilku lat więcej kupujemy cytrusów i bananów, ale w ostatnim okresie ich spożycie już nie rośnie. Rocznie zjadamy tych owoców ok. 12 kg.

Natomiast mniej niż kilka lat temu jemy warzyw "tradycyjnych": kapusty, cebuli, buraków czy marchwi. Ale dużo więcej zajadamy pomidorów (10 kg rocznie) i ogórków (7 kg).

Spożycie można też liczyć inną metodą, wykorzystując dane bilansowe, czyli wielkość produkcji powiększonej o import i pomniejszonej o eksport, podzielonej na głowę mieszkańca. Według tej metodologii statystyczny obywatel naszego kraju średnio w latach 2008-2010 zjadał ok. 450 gramów warzyw i owoców dziennie. W sumie było to 165 kg owoców i warzyw rocznie.

Takie właśnie liczby podawane są m.in. do FAO oraz Eurostatu - zaznaczyła Strojewska. Z europejskich statystyk wynika, że Polska znajduje się niemal na samym końcu pod względem spożycia owoców i na 10. miejscu w UE jeśli chodzi o konsumpcję warzyw."

Źródło: PAP



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.