Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spadek powierzchni warzyw u naszego zachodniego sąsiada

Aktualności

2023-05-29 12:10

Jak podaje Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt w Niemczech warzywa uprawiano w 2022 roku na około 126 000 hektarów – spadek o około cztery procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Według zaprezentowanych danych udział produkcji ekologicznej w tym okresie był na poziomie 14,1% (17,846 ha) i był bardzo zróżnicowany dla poszczególnych gatunków warzyw.

W niemieckiej produkcji warzyw szparagi, cebula, sałata i marchew królują; w 2022 r. rosły na ponad połowie wyżej przywołanej powierzchni. Szparagi zajęły 25 046 ha (ekologiczna produkcja 1903 ha – 7,6%). Kolejne miejsce przypadło cebuli – jej areał wyniósł 15 068 ha (ekologiczna produkcja 1550 ha – 10,4%). W czołowej trójce uplasowała się też sałata z powierzchnią 14 601 ha (ekologiczna produkcja 1058 ha – 7,2%). Dużą powierzchnię zajęła marchew – 13 607, przy czym ten gatunek cieszył się największą popularnością w produkcji ekologicznej – udział eko marchwi wyniósł 22 procent, czyli był około trzy razy większy niż w przypadku sałaty czy szparagów. W sumie w 2022 roku prawie jedna siódma powierzchni upraw warzyw w Niemczech była uprawiana metodami ekologicznymi.

W 2022 r. niemieccy producenci warzyw pod kapustę przeznaczyli prawie 5 500 hektarów.

MB / na postawie BLW

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.