Aktualności
Jak podaje Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt w Niemczech warzywa uprawiano w 2022 roku na około 126 000 hektarów – spadek o około cztery procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Według zaprezentowanych danych udział produkcji ekologicznej w tym okresie był na poziomie 14,1% (17,846 ha) i był bardzo zróżnicowany dla poszczególnych gatunków warzyw.
W niemieckiej produkcji warzyw szparagi, cebula, sałata i marchew królują; w 2022 r. rosły na ponad połowie wyżej przywołanej powierzchni. Szparagi zajęły 25 046 ha (ekologiczna produkcja 1903 ha – 7,6%). Kolejne miejsce przypadło cebuli – jej areał wyniósł 15 068 ha (ekologiczna produkcja 1550 ha – 10,4%). W czołowej trójce uplasowała się też sałata z powierzchnią 14 601 ha (ekologiczna produkcja 1058 ha – 7,2%). Dużą powierzchnię zajęła marchew – 13 607, przy czym ten gatunek cieszył się największą popularnością w produkcji ekologicznej – udział eko marchwi wyniósł 22 procent, czyli był około trzy razy większy niż w przypadku sałaty czy szparagów. W sumie w 2022 roku prawie jedna siódma powierzchni upraw warzyw w Niemczech była uprawiana metodami ekologicznymi.
W 2022 r. niemieccy producenci warzyw pod kapustę przeznaczyli prawie 5 500 hektarów.