Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spadek powierzchni warzyw u naszego zachodniego sąsiada

Aktualności

2023-05-29 12:10

Jak podaje Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt w Niemczech warzywa uprawiano w 2022 roku na około 126 000 hektarów – spadek o około cztery procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Według zaprezentowanych danych udział produkcji ekologicznej w tym okresie był na poziomie 14,1% (17,846 ha) i był bardzo zróżnicowany dla poszczególnych gatunków warzyw.

W niemieckiej produkcji warzyw szparagi, cebula, sałata i marchew królują; w 2022 r. rosły na ponad połowie wyżej przywołanej powierzchni. Szparagi zajęły 25 046 ha (ekologiczna produkcja 1903 ha – 7,6%). Kolejne miejsce przypadło cebuli – jej areał wyniósł 15 068 ha (ekologiczna produkcja 1550 ha – 10,4%). W czołowej trójce uplasowała się też sałata z powierzchnią 14 601 ha (ekologiczna produkcja 1058 ha – 7,2%). Dużą powierzchnię zajęła marchew – 13 607, przy czym ten gatunek cieszył się największą popularnością w produkcji ekologicznej – udział eko marchwi wyniósł 22 procent, czyli był około trzy razy większy niż w przypadku sałaty czy szparagów. W sumie w 2022 roku prawie jedna siódma powierzchni upraw warzyw w Niemczech była uprawiana metodami ekologicznymi.

W 2022 r. niemieccy producenci warzyw pod kapustę przeznaczyli prawie 5 500 hektarów.

MB / na postawie BLW

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.