Aktualności
2013-08-12 08:12
Bonduelle to francuskie przedsiębiorstwo przetwórstwa warzyw działające od 1853 roku, zatrudniające ponad 10 tys. osób.

Choć francuski przetwórca warzyw Bonduelle od czerwca 2012 r. do czerwca 2013 r. zanotował wzrost sprzedaży o 7,3 proc., to wyniki spółki w Europie nie zachwyciły. Sprzedaż na Starym Kontynencie spadła o 1,4 proc., w tym najbardziej w regionie centralnym i południowym - czytamy na portalu just-food.com.
Całkowita sprzedaż Bonduelle od czerwca 2012 r. do czerwca 2013 r. wyniosła 1,9 mld euro. Pozytywnie wpłynęło na to przejęcie rosyjskiej części biznesu francuskiej firmy Cecab, jak również objęcie kontroli nad częścią Allens zajmującą sie przetwórstwem mrożonek w Stanach Zjednoczonych.
Sprzedaż poza Europą wzrosła o 30,1 proc., w tym o 8,6 proc. w przypadku sprzedaży like-for-like. Wpłynął na to wzrost produkcji w Brazylii oraz rozwój na rynku rosyjskim.
Bonduelle to francuskie przedsiębiorstwo przetwórstwa warzyw działające od 1853 roku, zatrudniające ponad 10 tys. osób. W Polsce firma posiada fabryki w Gniewkowie i Ruchocicach.
Źródło: just-food.com
e-warzywnictwo.pl