Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Stanowisko, nawożenie, woda w uprawie pora

Aktualności

2018-02-20 12:48
Czy w tym sezonie produkcja pora nadal będzie się rozwijała w naszym kraju? Z informacji uzyskanych od dystrybutorów nasion oraz przedstawicieli firm oferujących rozsadę wynika, że w roku 2018 może dojść do zmniejszenia areału obsadzonego porem. Pesymistyczne szacunki wskazują nawet dwucyfrowy spadek.

Czy w tym sezonie produkcja pora nadal będzie się rozwijała w naszym kraju? Z informacji uzyskanych od dystrybutorów nasion oraz przedstawicieli firm oferujących rozsadę wynika, że w roku 2018 może dojść do zmniejszenia areału obsadzonego porem. Pesymistyczne szacunki wskazują nawet dwucyfrowy spadek.

Późne odmiany pora doskonale znoszą spadki temperatury nawet do -15 st. C. Tegoroczna łagodna zima zdecydowanie sprzyja ich zimowaniu w gruncie. Po jesiennych kłopotach agrometeorologicznych i przygnębiających spadkach cen, producenci porów liczą na korzystniejsza opłacalność zbioru wiosennego. Mimo konkurencyjnych ofert importowych, polski por nowy rok rozpoczął od optymistycznych wzrostów cenowych. Mimo to chyba produkcja w 2018 r. będzie miała trend spadkowy; podsumowania całego ubiegłego sezonu nie są korzystne i nie zachęcają do inwestowania w tę produkcję. Są jednak producenci, którzy w tej sytuacji upatrują szansę dla siebie.

Wysokiej jakości por można wyprodukować m.in. odpowiednio dobierając stanowisko i nawożenie dla uprawianej odmiany

Gleba odpowiednia dla pora

Dla producentów, którzy rozpoczynają zmagania z porem powiem, że por plonuje najlepiej na średnio zwięzłych glebach piaszczysto-gliniastych, o dużej zawartości próchnicy. Uprawiany na zbiór wczesny udaje się również na glebach lżejszych. Por przeznaczony za zbiór późnoletni i jesienny poradzi sobie na cięższych stanowiskach, jednak na uwadze należy mieć trudności, jakie mogą wystąpić w czasie zbioru warzywa. Jak większość roślin warzywnych, por preferuje uregulowany odczyn gleby, o wartości pH 6,5-7,0. System korzeniowy pora jest nieco lepiej rozwinięty niż u cebuli. Warzywo bardzo korzystnie reaguje na nawadnianie, a jego potrzeby wodne uzależnione są od fazy rozwojowej. Największe przypadają w okresie szybkiego przyrostu masy nadziemnej. Pory wcześnie wysiewane w pole mogą korzystać z zimowych zapasów wody w glebie. Por uprawiany z rozsady, zarówno na zbiór letni, jak i jesienny czy wczesnowiosenny, sadzony od końca maja do ostatnich dni czerwca, powinno się deszczować bezpośrednio po wysadzeniu w pole. Prowadzone od lat badania dowodzą, że por podobnie jak cebula, bardzo korzystnie reaguje na nawadnianie kroplowe połączone z nawożeniem. Stosowanie fertygacji w uprawach pora sprawia, że rośliny są równomiernie odżywione przez cały okres wegetacji. Pozwala to na wytworzenie większej powierzchni liści, a co za tym idzie uzyskanie wyższego plonu świeżej i suchej masy.

Wymagania wodne pora są duże

Orientacyjne dawki nawozów dla pora

Por korzystnie reaguje na nawożenie organiczne, a zwłaszcza obornik. Szczególne wymagania warzywo to ma w stosunku do azotu. Optymalna dawka tego składnika wynosi 150-250 kg N/ha. Mniejsze dawki zalecane są pod odmiany o krótkim okresie wegetacji, przez które pobieranie składników ze słabo ogrzanej gleby jest ograniczone. W przypadku uprawy odmian przeznaczonych do zbiorów jesiennych i wczesnowiosennych, stosować należy wyższą dawkę czystego składnika, pierwszą partię rozsiewając przed sadzeniem, a dwie kolejne pogłównie, przy czym ostatnią nie później niż w połowie sierpnia. Za orientacyjne dawki fosforu i potasu, w przypadku braku analizy chemicznej gleby, przyjąć można 100-150 kg P2O2/ha oraz 200-250 kg K2O/ha (por nie reaguje negatywnie na nawozy zawierające chlor). Nawozy zawierające te składniki można wysiewać wczesną wiosną razem z przedwegetacyjną dawką azotu.

Warzywa chloro- i siarczanolubne


Emilia Pliszczyńska
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.