Aktualności
Czy w tym sezonie produkcja pora nadal będzie się rozwijała w naszym kraju? Z informacji uzyskanych od dystrybutorów nasion oraz przedstawicieli firm oferujących rozsadę wynika, że w roku 2018 może dojść do zmniejszenia areału obsadzonego porem. Pesymistyczne szacunki wskazują nawet dwucyfrowy spadek.
Późne odmiany pora doskonale znoszą spadki temperatury nawet do -15 st. C. Tegoroczna łagodna zima zdecydowanie sprzyja ich zimowaniu w gruncie. Po jesiennych kłopotach agrometeorologicznych i przygnębiających spadkach cen, producenci porów liczą na korzystniejsza opłacalność zbioru wiosennego. Mimo konkurencyjnych ofert importowych, polski por nowy rok rozpoczął od optymistycznych wzrostów cenowych. Mimo to chyba produkcja w 2018 r. będzie miała trend spadkowy; podsumowania całego ubiegłego sezonu nie są korzystne i nie zachęcają do inwestowania w tę produkcję. Są jednak producenci, którzy w tej sytuacji upatrują szansę dla siebie.
Wysokiej jakości por można wyprodukować m.in. odpowiednio dobierając stanowisko i nawożenie dla uprawianej odmiany
Gleba odpowiednia dla pora
Dla producentów, którzy rozpoczynają zmagania z porem powiem, że por plonuje najlepiej na średnio zwięzłych glebach piaszczysto-gliniastych, o dużej zawartości próchnicy. Uprawiany na zbiór wczesny udaje się również na glebach lżejszych. Por przeznaczony za zbiór późnoletni i jesienny poradzi sobie na cięższych stanowiskach, jednak na uwadze należy mieć trudności, jakie mogą wystąpić w czasie zbioru warzywa. Jak większość roślin warzywnych, por preferuje uregulowany odczyn gleby, o wartości pH 6,5-7,0. System korzeniowy pora jest nieco lepiej rozwinięty niż u cebuli. Warzywo bardzo korzystnie reaguje na nawadnianie, a jego potrzeby wodne uzależnione są od fazy rozwojowej. Największe przypadają w okresie szybkiego przyrostu masy nadziemnej. Pory wcześnie wysiewane w pole mogą korzystać z zimowych zapasów wody w glebie. Por uprawiany z rozsady, zarówno na zbiór letni, jak i jesienny czy wczesnowiosenny, sadzony od końca maja do ostatnich dni czerwca, powinno się deszczować bezpośrednio po wysadzeniu w pole. Prowadzone od lat badania dowodzą, że por podobnie jak cebula, bardzo korzystnie reaguje na nawadnianie kroplowe połączone z nawożeniem. Stosowanie fertygacji w uprawach pora sprawia, że rośliny są równomiernie odżywione przez cały okres wegetacji. Pozwala to na wytworzenie większej powierzchni liści, a co za tym idzie uzyskanie wyższego plonu świeżej i suchej masy.
Wymagania wodne pora są duże
Orientacyjne dawki nawozów dla pora
Por korzystnie reaguje na nawożenie organiczne, a zwłaszcza obornik. Szczególne wymagania warzywo to ma w stosunku do azotu. Optymalna dawka tego składnika wynosi 150-250 kg N/ha. Mniejsze dawki zalecane są pod odmiany o krótkim okresie wegetacji, przez które pobieranie składników ze słabo ogrzanej gleby jest ograniczone. W przypadku uprawy odmian przeznaczonych do zbiorów jesiennych i wczesnowiosennych, stosować należy wyższą dawkę czystego składnika, pierwszą partię rozsiewając przed sadzeniem, a dwie kolejne pogłównie, przy czym ostatnią nie później niż w połowie sierpnia. Za orientacyjne dawki fosforu i potasu, w przypadku braku analizy chemicznej gleby, przyjąć można 100-150 kg P2O2/ha oraz 200-250 kg K2O/ha (por nie reaguje negatywnie na nawozy zawierające chlor). Nawozy zawierające te składniki można wysiewać wczesną wiosną razem z przedwegetacyjną dawką azotu.
Warzywa chloro- i siarczanolubne
Emilia Pliszczyńska