Aktualności

Uprawa pora choć na pozór może wydawać się łatwą do takich nie należy, aby uzyskać wysokie i dobrej jakości plony trzeba starannie przygotować pole pod uprawę tego warzywa. Dobrze uprawiona gleba to fundament przyszłego sukcesu, dlatego podpowiadamy jak odpowiednio ją przygotować, aby rośliny miały optymalne warunki wzrostu.
Wielkimi krokami zbliża się termin sadzenia rozsady pora, który przypada na początek IV jeśli planujemy wcześniejsze zbiory na początku lipca. Kolejnym możliwym i najchętniej wybieranym przez plantatorów terminem jest początek V, wtedy zbiory nastąpią końcem IX początkiem X. Oczywiście ilość wysadzonej rozsady w pole jest ściśle uzależniona od terminu sadzenia i wynosi odpowiednio 250 tys. sztuk na ha w kwietniu oraz 200 tys. sztuk na ha w maju jeśli zebrany por będzie przeznaczony na rynek warzyw świeżych. Przy planowaniu produkcji na zbiór jesienny, do przechowywania lub dla przemysłu liczbę sztuk na ha można obniżyć do 145 tysięcy.
Zawartość potasu w glebie przeznaczonej do produkcji pora powinna być na poziomie nawet 200 mg na litr
Przygotowanie pola do sadzenia pora
Uprawa gleby pod uprawę pora powinna być przeprowadzona starannie i w odpowiednim terminie. Jeśli por będzie uprawiany po roślinach wcześnie schodzących z pola należy wykonać podorywkę w celu przykrycia resztek pożniwnych lub pociętych resztek słomy wzbogaconej azotem. Podorywkę wykonuje się agregatem łącznie z bronowaniem na głębokość 6-8 cm. Gdy por będzie uprawiany po roślinach późno schodzących z pola należy użyć kultywatora. Najważniejszą uprawką, którą należy wykonać przed zimną jest orka, głęboka na 25-30 cm. Kolejne uprawki rozpoczyna się wiosną w zależności od planowanego terminu sadzenia rozsady. Zanim jednak rozpoczniemy sadzenie należy odpowiednio wcześniej dostarczyć roślinom składniki mineralne. Nawozy fosforowe oraz potasowe (jeśli nie zostały rozsiane jesienią) łącznie ze "startową" dawką azotu można wysiać na 2-3 tygodnie przed planowanym terminem sadzeniem rozsady. Dodatkowo wysiew nawozów można połączyć z uprawkami wiosennymi, tj. bronowanie, kultywatorowanie oraz włókowanie. Najważniejszą jednak uprawką, którą należy wykonać bezpośrednio przez sadzeniem rozsady jest wyrównanie górnej warstwy gleby oraz jej spulchnienie na głębokość około 5 cm, co umożliwi wysadzenie rozsady na jednakową głębokość. Do tego celu można użyć kultywatora uprawowego Cultus oraz bronę wirową, tak przygotowana gleba ułatwi również w kolejnych miesiącach podsypywanie roślin.
Nawożenie w produkcji pora
Por należy do roślin średnio-glęboko korzeniących się oraz o wysokich wymaganiach pokarmowych. Aby zapewnić roślinom optymalne warunki wzrostu należy odpowiednio wcześniej wykonać nawożenie mineralne. Zanim jednak wysiejemy nawozy fosforowe oraz potasowe należy uregulować odczyn gleby. Optymalny zakres pH gleby dla uprawy pora wynosi 6-7, jeżeli jest on poniżej tego zakresu należy zastosować wapnowanie. Zabieg ten wykonuje się latem po roślinach wcześnie schodzących z pola lub jesienią. Najlepsze do tego celu są nawozy wapniowe w formie węglanowej, a na glebach ubogich w magnez wapno dolomitowe lub magnezowe. Nawozy potasowe oraz fosforowe można rozsiać już jesienią, aby zredukować liczbę wjazdów w pole wiosną, jeśli jest to niemożliwe w terminie jesiennym ze względu na warunki atmosferyczne można wstrzymać się i wykonać nawożenie na 2-3 tygodnie przed sadzeniem rozsady. Por jest rośliną częściowo tolerującą chlorki, a więc jeśli planujemy użyć do nawożenia sól potasową można ją zastosować tylko i wyłącznie przed ruszeniem wegetacji. Dobrymi nawozami potasowymi, które można stosować bez obaw wiosną to także Patentkali oraz Kalisop. Do fosforowego nawożenia zarówno jesiennego, jak i wiosennego można użyć superfosfatu wzbogaconego. Można go wysiać łącznie z nawozami potasowymi oraz "startową" dawką azotu. Nawożenie azotem wykonujemy, co najmniej dwukrotnie gdyż por jest rośliną o szczególnych wymaganiach w stosunku do tego pierwiastka. Pierwszą dawkę można wysiać łącznie z nawozami fosforowymi oraz potasowymi, a kolejną po upływie co najmniej 8-10 tygodni od wysadzenia rozsady w pole. Przed rozpoczęciem nawożenia warto wykonać próby glebowe, pozwalające na określenie zawartości składników mineralnych w glebie. I na tej podstawie uzupełnić składniki do optymalnych zawartości dla tego gatunku.
Optymalna zawartość poszczególnych pierwiastków dla uprawy pora:
- N- 70-100 mg/l(azot w formie azotanowej oraz amonowej)
- P - 50-70 mg/l
- K- 150-200 mg/
- Mg -50-70 mg/l
- Ca - 1500-2000 mg/l
Małgorzata Srebro