Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Przechowalnictwo Archiwum

Straty warzyw w przechowalniach

Straty warzyw w przechowalniach

2015-01-04 14:14
Ciepła jesień i aktualnie zima nie sprzyjają składowanym w kopcach i zwykłych przechowalniach, bez systemów chłodzenia warzywom. Wysokie, jak na tę porę roku temperatury powodują kłopoty z utrzymaniem odpowiednich warunków w magazynach.
Straty warzyw w przechowalniach

Ciepła jesień i aktualnie zima nie sprzyjają składowanym w kopcach i zwykłych przechowalniach, bez systemów chłodzenia warzywom. Wysokie, jak na tę porę roku temperatury powodują kłopoty z utrzymaniem odpowiednich warunków w magazynach.

Okres świąteczny wykorzystywaliśmy na wentylowanie pryzm z ziemniakami i cebulą, ponieważ spadek temperatury na koniec grudnia 2014 r. poniżej 0 stopni Celsjusza umożliwiły nam schłodzenie składowanego towaru. Wcześniej nie było to możliwe, bo na ogół temperatura powietrza na zewnątrz od momentu umieszczenia w przechowalni zebranych płodów (2 dekada października) była nieodpowiednia do tego celu. Niestety już widzę, ze straty będą wysokie, zwłaszcza tych partii warzyw, których jakość na wejściu do przechowalni nie była najlepsza - mówił rolnik z województwa wielkopolskiego.

Wysokie temperatury powodują porastanie cebuli

W magazynach z cebulą straty wynikają m.in. z fuzaryjnej zgnilizny, bakterioz, zgnilizny szyjki. W magazynach z warzywami korzeniowymi sporo jest objawów zgnilizn korzeni. W dużym nasileniu występuje m.in. zgnilizna twardzikowa. Kłopotliwe jest także porastanie warzyw i ziemniaków. Producenci, którzy nie stosowali Fazoru borykają się z wyrastaniem cebuli w szczypior i korzenie. Także marchew i ziemniaki "rosną".

Marchew gnije w przechowalniach

Skiełkowana w magazynie bulwa ziemniaka - grudzień 2014 r.


Mając na uwadze fakt, że aura nie sprzyja przechowywaniu warzyw można mieć nadzieję, że cena towaru przed rozpoczęciem dostaw np. marchwi, selera, buraków ćwikłowych z tegorocznych upraw może wzrosnąć. Niestety trzeba podkreślić, że przechowywanie warzyw w chłodniach w sezonie 2014/2015 jest bardzo kosztowne. Wysokie temperatury powietrza przekładają się na intensywniejszą pracę agregatów chłodniczych niż w latach z ostrymi zimami, a to z kolei wpływa na wysokość rachunków za energię elektryczną.



E. Nowińska

Zdjęcia: e-warzywnictwo.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.