W strategii zabiegów przeciwko agrofagom w produkcji marchwi przestrzegamy m.in. dwóch zasad. Po pierwsze – lepiej zapobiegać niż leczyć, a po drugie – zmieniać substancje czynne. Trzymając się tego naszego „kodeksu” z powodzeniem przechowujemy ok. 2000 ton korzeni – mówi Krzysztof Wanga .
Od nowego roku zaistniała potrzeba coraz częstszego kontrolowania stanu warzyw w przechowalniach, magazynach czy kopcach. Sprawdzana jest przede wszystkim temperatura i wilgotność powietrza, podglądana zdrowotność.
Ciepła jesień i aktualnie zima nie sprzyjają składowanym w kopcach i zwykłych przechowalniach, bez systemów chłodzenia warzywom. Wysokie, jak na tę porę roku temperatury powodują kłopoty z utrzymaniem odpowiednich warunków w magazynach.
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat można zaobserwować znaczną intensyfikację produkcji roślin warzywnych w Polsce. Wraz ze wzrostem plonu z hektara producenci otrzymują niejako w prezencie problemy z utrzymaniem zdrowotności na plantacjach.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.