Aktualności
2015-09-07 11:11
Najbardziej ucierpią groszek, fasola, marchew, kalafior i brokuły.
Susza odbije się na zbiorach warzyw. Najbardziej ucierpią groszek, fasola, marchew, kalafior i brokuły
Według Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) susza negatywnie wpływa na produkcję warzyw do przetwórstwa w krajach europejskich. Szczególnie dotyczy to warzyw uprawianych na zbiór letni.
Susza wpłynie na obniżkę zbiorów warzyw
Obawy, które PROFEL przestawiał w jeszcze przed miesiącem, dotyczące nawet 20% strat w unijnych uprawach warzyw do przetwórstwa, mogą się urzeczywistnić, głównie poprzez niekorzystne uwarunkowania pogodowe obserwowane w lipcu br.
Stowarzyszenie podaje, że obszarami, na których mogą wystąpić straty w plonach i produkcji warzyw do przetwórstwa, są Zachodnia i Północna oraz Wschodnia Europa. W największym stopniu problem suszy dotyczy upraw groszku i fasoli, gdzie straty mogą wynieść 40-50%, ale także marchwi, kalafiorów i brokułów oraz kukurydzy cukrowej.
Gdyby oczekiwania te sprawdziły się, będzie to niewątpliwie czynnik wpływający na wzrost cen mrożonych warzyw na rynku UE w bieżącym sezonie.
W Polsce według raportu IUNG dotyczącym suszy rolniczej, zagrożeniem suszą objęte jest 36% gmin w Polsce. Problem dotyczy przede wszystkim województw: mazowieckiego, lubelskiego i łódzkiego, które łącznie, wg danych GUS, odpowiadają za 39% powierzchni krajowych upraw warzyw gruntowych.
Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, czynnik suszy może zatem pogłębić oczekiwany przez GUS 5-proc. spadek produkcji warzyw w kraju, mając wpływ na wzrost cen ich w kolejnych miesiącach.
Stowarzyszenie podaje, że obszarami, na których mogą wystąpić straty w plonach i produkcji warzyw do przetwórstwa, są Zachodnia i Północna oraz Wschodnia Europa. W największym stopniu problem suszy dotyczy upraw groszku i fasoli, gdzie straty mogą wynieść 40-50%, ale także marchwi, kalafiorów i brokułów oraz kukurydzy cukrowej.
Gdyby oczekiwania te sprawdziły się, będzie to niewątpliwie czynnik wpływający na wzrost cen mrożonych warzyw na rynku UE w bieżącym sezonie.
W Polsce według raportu IUNG dotyczącym suszy rolniczej, zagrożeniem suszą objęte jest 36% gmin w Polsce. Problem dotyczy przede wszystkim województw: mazowieckiego, lubelskiego i łódzkiego, które łącznie, wg danych GUS, odpowiadają za 39% powierzchni krajowych upraw warzyw gruntowych.
Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, czynnik suszy może zatem pogłębić oczekiwany przez GUS 5-proc. spadek produkcji warzyw w kraju, mając wpływ na wzrost cen ich w kolejnych miesiącach.
Ucierpią też ziemniaki
Zagrożenie niższą produkcją występuje również w przypadku upraw ziemniaków, zarówno jeśli chodzi o Polskę jak też pozostałe kraje UE. Niski poziom opadów w Europie zachodniej spowodować może obniżenie tegorocznej produkcji w krajach tego regionu. NEPG (North-Western European Potato Growers), w lipcu br. (Euro Potato) szacowało, że m.in. wskutek wysokich temperatur i braku opadów, zbiory ziemniaków w krajach Europy Północno-Zachodniej obniżą się o 12,3% w stosunku do roku poprzedniego. W Polsce IUNG ocenia, że w przypadku aż 88% gmin w Polsce występuje zagrożenie suszą dla uprawy ziemniaków. Można oceniać zatem, że krajowa produkcja ziemniaków może być również z tego powodu niższa, choć będzie to tylko jeden z czynników mających wpływ na jej spadek.
Obecnie ceny skupu ziemniaków w Polsce są wyższe r/r. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach sierpnia br. cena skupu ziemniaków wyniosła średnio 0,46 zł/kg i była o 21% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Obecnie ceny skupu ziemniaków w Polsce są wyższe r/r. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach sierpnia br. cena skupu ziemniaków wyniosła średnio 0,46 zł/kg i była o 21% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ BNP Paribas
e-warzywnictwo.pl