Aktualności

Według najnowszych danych za 2012 rok łączny globalny wolumen eksportu świeżych warzyw to 33,42 mln ton wobec 35,72 mln ton w roku 2011.
W analogicznych okresach wielkość światowego importu tymi produktami wyniosła zaś w roku 2012 ? 33,82 mln ton, a rok wcześniej 34,68 mln ton. Największym światowym importerem warzyw w roku 2012 były podobnie jak od wielu lat Stany Zjednoczone z wynikiem 5,23 mln ton, a dla tego kraju opublikowano także dane za rok miniony ? 2013 ? wówczas wielkość importu wyniosła 5,54 mln ton. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy z wielkością 2,87 mln ton, a na trzecim Rosja ? 2,07 mln ton. W przypadku światowego eksportu warzywami świeżymi ? w roku 2012 wysłano ich przypomnijmy około 33,42 mln ton, a największe ilości pochodziły z Holandii ? 4,95 mln ton oraz z Chin ? 4,36 mln ton i Meksyku ? 4,2 mln ton. W eksportowanych warzywach pierwszą pozycje zajmuje cebula i pomidory, których w omawianym roku 2012 na świecie wyeksportowano w sumie w pierwszym przypadku ponad 7,0 mln ton, a w drugim 6,5 mln ton. Ponadto spore ilości stanowiły papryka słodka ? prawie 2,8 mln ton oraz marchew ? 2,4 mln ton i ogórki ? ponad 2,2 mln ton.
Żródło: FAMMU/FAPA