Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Sytuacja na rynku cebuli. Newsy ze spotkania międzynarodowej grupy cebulowej

Aktualności

2023-11-27 18:28

W listopadzie we Włoszech zebrali się specjaliści od cebuli z różnych państw europejskich. Polskę w tym wydarzeniu reprezentował Wojciech Kopeć – doradca w firmie Yara Poland oraz producent cebuli na Kujawach. Poprosiłem pana Wojciecha o przybliżenie najnowszych informacji z rynku.

Marcin Bartczak (M.B., e-warzywnictwo.pl): Po korzystnym cenowo 2022 r., kiedy brakowało cebuli na rynku wielu producentów zastanawia się czy sezon przechowalniczy 2023/2024 również może ekonomicznie dobrze zapisać się w pamięci ogrodników? Jakie wnioski względem areału oraz produkcji wyciągnięto podczas podsumowania sezonu 2023 na spotkaniu we Włoszech?

Wojciech Kopeć (W.K.):  Podczas spotkania podsumowującego produkcję cebuli w Europie oszacowano, że w tegorocznym sezonie warzywo to uprawiano na nieznacznie większym areale, jak rok wcześniej. Wzrost był o 3%; m.in. w Czechach, na Litwie i we Francji. Przy czym warto wiedzieć, że Holandia i Hiszpania oraz Polska miały w sumie ponad połowę areału cebuli w UE.

Produkcja cebuli w Unii Europejskiej plus ta w Wielkiej Brytanii wzrosła wg szacunków o 5%, do poziomu 6,5 mln ton (w 2022 było 6,2 mln ton a w 2021 r. – 7,3 mln ton), ale pomimo wzrostu są to jedne z niższych zbiorów w ostatnim siedmioleciu. Niestety aktualne dane pokazują, że spośród krajów UE, tylko w Polsce w tym roku są niższe zbiory, jak w roku ubiegłym pomimo wzrostu areału r/r. Holandia zebrała więcej, Hiszpania również. Niemcy także deklarują wyższe sumaryczne zbiory. Podkreślić należy jednak fakt, że w roku 2022 pogoda w Polsce była łaskawsza dla cebuli niż w wielu innych krajach europejskich stąd w trudnym układzie pogodowym roku bieżącego mamy u nas spadek produkcji.

M.B.: Jakie czynniki w ocenach sezonu akcentowane były w większości prezentacji?

W.K.: Bez wątpienia były to warunki pogodowe. Aktualnie duże znaczenie w produkcji cebuli, duże znaczenie w wycenie warzyw mają warunki pogodowe, czynnik areału jest na dalszym planie. Było to podkreślane przez wielu panelistów spotkania. Nie dziwi już bowiem wzrost czy spadek plonu o kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt procent, natomiast zmniejszenie czy zwiększenie areału w ostatnich latach jest niewielkie, sięga na ogół kilku procent.

M.B.: Biorąc pod lupę cebulę w Polsce widzimy, że areał uprawy wzrósł z 20 379 ha w roku 2022 do 21 541 ha w roku 2023. Jakie inne ciekawe dane mamy dla naszej rodzimej produkcji?

W.K.: Tak, powierzchnia cebuli w Polsce była większa w 2023 r. Do wzrostu przyczynili się głównie producenci z 3 województw; kujawsko-pomorskiego, lubelskiego oraz zachodniopomorskiego. Spośród powiatów największe wzrosty odnotowano w inowrocławskim – 15,5%. Jako ciekawostkę dodam, że w 2023 r. w dwunastu powiatach było ponad 50% areału cebuli. Niestety sezon był trudny już od samego początku produkcji. Często na starcie wegetacji obserwowaliśmy negatywny wpływ uprawy przedsiewnej – przy nadmiernej wilgotności gleby – na wzrost cebuli. Kolejne miesiące także nie były łaskawe – presja szkodników, okresowe niedobory wody, co w konsekwencji dało wg GUS-u szacunkowo średnie plony na poziomie do 30 t/ha; w roku 2022 było to ponad 31 t/ha.
Import cebuli do naszego kraju w tym roku jest niższy, jak w roku ubiegłym. Cebula dociera do nas m.in. z: Holandii, Niemiec, Rosji, Hiszpanii czy Egiptu. Z kolei eksport polskiej cebuli był na bardzo wysokim poziomie w lutym oraz w marcu. Kierunkami, do których wysyłaliśmy towar były: Holandia, Wielka Brytania, Ukraina, Niemcy, Belgia oraz Francja. Aktualnie widzimy duże umocnienie „złotówki”, co może szkodzić eksportowi warzyw.

M.B.: Myśląc o handlu cebulą często nasze oczy zwrócone są na Niderlandy/Holandię, największego gracza na światowym rynku tym warzywem. Jak oceniany jest sezon w tym kraju?

W.K.: W kraju wiatraków, podobnie jak i u nas areał cebuli wzrósł w 2023 r., plony sumaryczne są wyższe, jak w 2022 roku (miała na to wpływ większa powierzchnia), ale plony z hektara w produkcji cebuli z siewu spadły. Historycznie gorszy wynik był tylko w 2018 r.
 Imponuje długa lista 130 krajów, do których cebula wyjeżdża z Holandii. 

M.B.: Zapewne poza oceną europejskiego rynku zwrócili Państwo uwagę na światowa produkcję. Jakie informacje w tym kontekście zaskakują?

W.K.: Tak, była mowa o cebulowej sytuacji na świecie. Dużo uwagi poświęcono indyjskiej produkcji. Wiele osób w Polsce z zaskoczeniem może przyjąć fakt, że w tym państwie cebulę w 2023 r. uprawia się na 1,74 mln hektarów. A jest to 7-procentowy spadek areału w porównaniu z sezonem 2022, czyli ubyło prawie 6 razy tyle hektarów cebuli ile mieliśmy w tym roku w Polsce. Prognozuje się również kilku procentowy spadek produkcji, co być może zostanie uzupełnione towarem z Europy.

M.B.: Wsłuchując się w informacje, które Pan przedstawiam chcę powiedzieć, że ubolewam, że nie mam cebuli w przechowalni, bo w najbliższych miesiącach chyba popyt może górować nad podażą?

W.K.: Najprawdopodobniej tak. Osoby, które mają dobrej jakości cebulę w magazynie mogą liczyć na korzystną cenę. Zapowiada się ekonomicznie dobry sezon przechowalniczy 2023/24.

Dziękuję za rozmowę

Marcin Bartczak

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.