Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szacunki dotyczące wielkości strat polskich producentów

Aktualności

2011-07-02 15:06
ARR otrzymała powiadomienie o wycofaniu przez organizacje producentów 104,7 t ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 25,1 tys. EUR.

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, iż w dniu 22 czerwca 2011 roku przekazała do Komisji Europejskiej powiadomienie obejmujące ilości, powierzchnie i maksymalne wydatki UE w odniesieniu do produktów, które zostały wycofane z rynku, zebrane zielone bądź też niezebrane w okresie od 26 maja do dnia 18 czerwca czyli do dnia wejścia w życie rozporządzenia nr 585/2011. Zgodnie z tymi danymi żadna organizacja producentów nie powiadomiła o dokonaniu wycofania pomidorów, sałaty, słodkiej papryki i cukinii. ARR otrzymała natomiast powiadomienie o wycofaniu przez organizacje producentów 104,7 t ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 25,1 tys. EUR.

Producenci indywidualni zgłosili dokonanie wycofania z rynku za okres od 26 maja do 18 czerwca:
- 1 426 t ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 342,3 tys. EUR;
- 1 301 t pomidorów o szacowanej wysokości wsparcia UE 432,1 tys. EUR;
- 1 495 t sałaty i endywii o szacowanej wysokości wsparcia UE 581,7 tys. EUR;
- 6 t słodkiej papryki o szacowanej wysokości wsparcia UE 2,6 tys. EUR;
- 26,5 t cukinii o szacowanej wysokości wsparcia UE 7,8 tys. EUR.

Łącznie polscy producenci zadeklarowali dokonanie wycofania 4360,8 t produktów za łączną kwotę wsparcia 1,4 mln EUR.

W odniesieniu do zielonych zbiorów i niezbierania plonów żadna z organizacji producentów nie zgłosiła dokonania ww. operacji.

Producenci indywidualni zgłosili przeprowadzenie niezbierania i zielonego zbierania:
- 481,1 ha ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 17,7 mln EUR;
- 596,6 ha pomidorów o szacowanej wysokości wsparcia UE 31,1 mln EUR;
- 216,7 ha sałaty i endywii o szacowanej wysokości wsparcia UE 5,4 mln EUR;
- 12,9 ha cukinii o szacowanej wysokości wsparcia UE 178,2 tys. EUR.

Łącznie polscy producenci zadeklarowali dokonanie zielonych zbiorów i niezebrania plonów z powierzchni 1 307,5 ha na kwotę wsparcia UE 54,4 mln EUR. Polscy producenci zadeklarowali dokonanie operacji wycofania, niezbierania oraz zbierania zielonych produktów na łączną kwotę 55,8 mln EUR.


Źródło FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.