Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Technologia produkcji rozsady selera i pora u Marcina

Aktualności

2021-04-12 10:48

W gospodarstwie Marcina, położonym w województwie łódzkim produkuje się rozsadę selera i pora. W bieżącym sezonie we własnym zakresie przygotowano 1 350 000 szt. selera i około 2 000 000 szt. pora.

W gospodarstwie Marcina, położonym w województwie łódzkim produkuje się rozsadę selera i pora. Rozsady selera produkowane jest około 1 350 000 szt. z czego 80% stanowi odmiana Markiz a pozostałe 20% odmiana President. Marcin ceni sobie odmianę Markiz za duży wigor, wzniosły pokroju liści oraz wysoką tolerancję na septoriozę. Ma zgrubienia masywne, okrągłe o śnieżnobiałym miąższu bez tendencji do tworzenia pustych komór. President to seler polecany zarówno na świeży rynek, jak i do długiego przechowywania. Zgrubienia są łatwe w obróbce ręcznej i mechanicznej. Przyjmując, że na 1 hektarze posadzonych zostanie 90 000 szt. rozsady, to cała produkcja pozwoli obsadzić 15 hektarów.

Produkcja rozsady selera                                  

Nasiona selera wysiane były 29 stycznia do skrzynek wysiewnych a po 4–5 tygodniach siewki były pikowane do 96 komórkowych wielodoniczek. Po pikowaniu rozsada rośnie przez kolejne 4–5 tygodni, do momentu wysadzenia w pole. 4–5 dni po pikowaniu rozsadę podlano Florovitem rozcieńczając 2 litry nawozu w 400 litrach wody. Po kolejnych 12–14 dniach rozsadę zasilono nawozem zrównoważonym Agroleaf Power Total zawierającym po 20% azotu, fosforu i potasu rozpuszczając 1 kg nawozu w 1000 l wody. Po następnych dwóch tygodniach zastosowano Kristalon zielony zawierający po 18% azotu, fosforu i potasu. W tym przypadku również 1 kg nawozu rozpuszczono w 1000 l wody. 31 marca rozsada selera była już gotowa do wysadzenia w pole.

Produkcja rozsady pora

Por był wysiewany w skrzynki wysiewne już w połowie stycznia. W tym roku będzie wyprodukowane około 2 000 000 szt. rozsady. Przy zastosowaniu zagęszczenia 200 000 sztuk na 1 ha produkcja ta pozwoli obsadzić 10 hektarów pola. Wysiano odmiany Bulgina i Krypton. Bulgina to odmiana wykorzystywana do produkcji z przeznaczeniem na mrożenie i suszenie. Łodyga rzekoma jest bardzo długa, do 60 cm. Zbiór trwa od wczesnej jesieni do końca okresu wegetacji. Krypton z kolei to odmiana letnia o ciemnozielonych liściach i 90-dniowym okresie wegetacji. W trakcie produkcji rozsady pora zastosowano nawożenie analogiczne, jak w przypadku selera z tym, że pierwsze nawożenie Florovitem wykonano, gdy siewki miały 5 cm wysokości. Gdy rozsada miała 12 – 14 cm wysokości przycięto ją na wysokość 10 cm, co pobudziło rośliny do tworzenia kolejnych liści i zahamowało wzrost na długość.

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.