Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Trudny rok dla ogrodników produkujących dla przetwórni

Rynek

2015-04-16 08:13
Z analiz banku BGŻ wynika, że ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na niższym niż przed rokiem poziomie.

Sezon 2015 niekorzystnie rozpoczyna się dla producentów warzyw do przetwórstwa. Z analiz banku BGŻ wynika, że ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na niższym niż przed rokiem poziomie. I co gorsza wykazują dalsze tendencje do spadku. Polska cebula mrożona od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 procent do poziomu 0,32 euro/kg. Jest to wartość o 31 procent niższa niż przed rokiem. Ceny polskich mrożonych kalafiorów i brokułów w relacji rocznej obniżyły się o 15-17 procent, utrzymując się w pierwszej dekadzie kwietnia br. na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,56-0,60 oraz 0,72-0,75 euro/kg. Mrożony groszek z Polski, mimo niewielkiego wzrostu cen na początku kwietnia 2015 r. (+5 procent; do 0,58 euro/kg), był o 22% tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem ? informują analitycy banku BGŻ.

Specjaliści BGŻ podkreślają, że niskie ceny mrożonych warzyw to konsekwencja utrzymującej się dość wysokiej ich podaży na rynku krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym (rosyjskie embargo). W Polsce, biorąc pod uwagę dane GUS-u, produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. ton i była o 2,8% wyższa niż przed rokiem. Podobnie było w pozostałych krajach UE, czemu sprzyjały dobre warunki do produkcji warzyw w całej Europie. Prawdopodobnie większą produkcję mrożonych warzyw odnotowano w Belgii ?największy producent tych produktów w UE. Według Eurostatu łączny eksport mrożonek warzywnych z Belgii do krajów Wspólnoty w drugiej Polowie 2014 r. był około 5 procent wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Spadek cen produktu finalnego, brak popytu, m.in. z Rosji wpłynęły negatywnie na stany magazynowe przetwórców. Z terenu docierają informacje, że wiele firm ogranicza poziom kontraktacji. Mówi się, że na Kujawach firmy przetwórcze ograniczą skup grochu o ok. 40 procent. Znaczne zmniejszenie kontraktacji ma mieć miejsce także w przypadku fasoli. Kontrakty zmniejszone będą producentom kalafiora (szacuje się że o 35 procent). Niektóre firmy, w tym z kapitałem zagranicznym, zdecydowały się na reorganizację w bieżącym roku, co również ma wpływ na produkcję warzyw dla przetwórstwa. Przykładowo międzynarodowa grupa Greenyard Foods, właściciel Pinguin Foods Polska, producenta mrożonek d?aucy, planuje reorganizację produkcji zakładów w Lipnie i Ełku. W ramach tej reorganizacji fabryka w Ełku nie będzie się już zajmowała produkcją, tylko będzie spełniała rolę magazynu. Zwrócę uwagę, że w roku ubiegłym przetworzono w tym zakładzie groch z ok. 800 ha. I co teraz z producentami, którzy mieli ten zakład w zasięgu ręki? Także Hortex w Rykach jest na etapie zmian. Zwolnienia grupowe w tym zakładzie również niepokoją.

W korzystniejszej sytuacji są producenci brokułu. Z zapowiedzi firm skupujących można wnioskować, że sprzedały one przetworzony produkt i będą potrzebowały surowca w podobnej ilości jak w minionym sezonie.

e-warzywnictwo.pl na podstawie informacji BGŻ

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.