Rynek

Sezon 2015 niekorzystnie rozpoczyna się dla producentów warzyw do przetwórstwa. Z analiz banku BGŻ wynika, że ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na niższym niż przed rokiem poziomie. I co gorsza wykazują dalsze tendencje do spadku. Polska cebula mrożona od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 procent do poziomu 0,32 euro/kg. Jest to wartość o 31 procent niższa niż przed rokiem. Ceny polskich mrożonych kalafiorów i brokułów w relacji rocznej obniżyły się o 15-17 procent, utrzymując się w pierwszej dekadzie kwietnia br. na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,56-0,60 oraz 0,72-0,75 euro/kg. Mrożony groszek z Polski, mimo niewielkiego wzrostu cen na początku kwietnia 2015 r. (+5 procent; do 0,58 euro/kg), był o 22% tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem ? informują analitycy banku BGŻ.
Specjaliści BGŻ podkreślają, że niskie ceny mrożonych warzyw to konsekwencja utrzymującej się dość wysokiej ich podaży na rynku krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym (rosyjskie embargo). W Polsce, biorąc pod uwagę dane GUS-u, produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. ton i była o 2,8% wyższa niż przed rokiem. Podobnie było w pozostałych krajach UE, czemu sprzyjały dobre warunki do produkcji warzyw w całej Europie. Prawdopodobnie większą produkcję mrożonych warzyw odnotowano w Belgii ?największy producent tych produktów w UE. Według Eurostatu łączny eksport mrożonek warzywnych z Belgii do krajów Wspólnoty w drugiej Polowie 2014 r. był około 5 procent wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Spadek cen produktu finalnego, brak popytu, m.in. z Rosji wpłynęły negatywnie na stany magazynowe przetwórców. Z terenu docierają informacje, że wiele firm ogranicza poziom kontraktacji. Mówi się, że na Kujawach firmy przetwórcze ograniczą skup grochu o ok. 40 procent. Znaczne zmniejszenie kontraktacji ma mieć miejsce także w przypadku fasoli. Kontrakty zmniejszone będą producentom kalafiora (szacuje się że o 35 procent). Niektóre firmy, w tym z kapitałem zagranicznym, zdecydowały się na reorganizację w bieżącym roku, co również ma wpływ na produkcję warzyw dla przetwórstwa. Przykładowo międzynarodowa grupa Greenyard Foods, właściciel Pinguin Foods Polska, producenta mrożonek d?aucy, planuje reorganizację produkcji zakładów w Lipnie i Ełku. W ramach tej reorganizacji fabryka w Ełku nie będzie się już zajmowała produkcją, tylko będzie spełniała rolę magazynu. Zwrócę uwagę, że w roku ubiegłym przetworzono w tym zakładzie groch z ok. 800 ha. I co teraz z producentami, którzy mieli ten zakład w zasięgu ręki? Także Hortex w Rykach jest na etapie zmian. Zwolnienia grupowe w tym zakładzie również niepokoją.
W korzystniejszej sytuacji są producenci brokułu. Z zapowiedzi firm skupujących można wnioskować, że sprzedały one przetworzony produkt i będą potrzebowały surowca w podobnej ilości jak w minionym sezonie.
e-warzywnictwo.pl na podstawie informacji BGŻ