Aktualności
W bieżącym, 2013 roku tureccy producenci pomidorów spodziewają się około 4% wzrostu produkcji tych warzyw - w sumie zebrane powinno zostać około 11,8 mln ton pomidorów.
Z roku na rok obserwowany jest wzrost zbiorów pomidorów w tym kraju, a obecnie Turcja zajmuje już czwarte miejsce pod względem największych producentów pomidorów na świecie. Przed nią na liście globalnych producentów już tylko Chiny, USA oraz Indie. Dla porównania jeszcze w roku 2001 zbiory w Turcji wyniosły 8,42 mln ton, w roku 2006 już 9,85 mln ton, a w roku 2011 ? 11,0 mln ton. Przede wszystkim najważniejszym atutem tureckich producentów są niskie koszty produkcji oraz doskonałe warunki klimatyczne do uprawy pomidorów. Tureckie warzywa bardzo chętnie są importowane na inne rynki zagraniczne - corocznie kraj ten eksportuje około 1,2 mln ton pomidorów, z czego po około 30% wysyłki kierowane jest na rynek rosyjski i unijny. Na trzecim miejscu wśród światowych importerów tureckich pomidorów znajduje się Ukraina z około 8%.
Źródło: FAMMU/FAPA