Aktualności
Ostatnie lata przyniosły spory wzrost eksportu tureckich warzyw. W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Do najważniejszych produktów eksportowych w przypadku świeżych warzyw należą przede wszystkim pomidory, zaraz po nich ogórki oraz cebula.
Największy wzrost produkcji w omawianym okresie lat 2004-2009 dotyczył przede wszystkim pomidorów. Jeszcze w roku 2004 ich produkcja szacowana był na około 9,44 mln to podczas gdy w roku 2009 już na 10,8 mln ton. Tym samym pomidory stanowią ponad 40% łącznej tureckiej produkcji warzyw. Najważniejszymi dla Turcji importeramiwarzyw są Rosja, Bułgaria, Rumunia czy Niemcy, Ukraina i Irak. Największy udział w imporcie ma już wspomniana Rosja, która w roku 2010 sprowadziła aż 27% tureckiego, łącznego eksportu.
Źródło: FAMMU/FAPA