Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Turecki eksport produktów ogrodnictwa

Aktualności

2012-01-14 14:07
W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Eksport dotyczył przede wszystkim pomidorów, ogórków i cebuli.

Ostatnie lata przyniosły spory wzrost eksportu tureckich warzyw. W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Do najważniejszych produktów eksportowych w przypadku świeżych warzyw należą przede wszystkim pomidory, zaraz po nich ogórki oraz cebula.

Największy wzrost produkcji w omawianym okresie lat 2004-2009 dotyczył przede wszystkim pomidorów. Jeszcze w roku 2004 ich produkcja szacowana był na około 9,44 mln to podczas gdy w roku 2009 już na 10,8 mln ton. Tym samym pomidory stanowią ponad 40% łącznej tureckiej produkcji warzyw. Najważniejszymi dla Turcji importeramiwarzyw są Rosja, Bułgaria, Rumunia czy Niemcy, Ukraina i Irak. Największy udział w imporcie ma już wspomniana Rosja, która w roku 2010 sprowadziła aż 27% tureckiego, łącznego eksportu.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.