UNIJNY HANDEL CYKORIĄ
W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy minionego roku wszystkie kraje unijne zaimportowały w sumie 40,3 tys. ton cykorii wobec 42,0 tys. ton w analogicznym okresie roku 2012.
Dla porównania w całym 2012 roku łączny import to 55,3 tys. ton, a całkowity światowy to w sumie 61,5 tys. ton ? wyraźnie widać, iż to właśnie kraje unijne są czołowym, światowym importerem tego warzywa. Największe ilości cykorii spośród państw wspólnotowych zaimportowała w pierwszych trzech kwartałach 2013 roku Belgia ? 10,3 tys. ton oraz po niecałe 10,0 tys. ton Niemcy i Włochy.
W przypadku unijnego eksportu cykorii w omawianym czasie pierwszych dziewięciu miesięcy wyeksportowano jej dokładnie 52,6 tys. ton wobec 43,1 tys. ton rok wcześniej. Najwięcej tego warzywa wysłała Holandia ? 17,3 tys. ton oraz Belgia ? 15,2 tys. ton i 14,6 tys. ton Francja.
W sumie w całym 2012 roku na świecie wyeksportowano 80,6 tys. ton cykorii z czego 70,2 tys. ton stanowił tylko unijny eksport, a największy światowy eksporter to właśnie Holandia z wynikiem prawie 45,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Fruit and Vegetable Facts