Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów

Aktualności

2015-11-25 14:58
W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i brokułów różyczkowanych o 1%.

W październiku 2015 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, większe były ceny pomidorów szklarniowych o 83%, kalafiorów gruntowych o 13%, a cebuli i buraków ćwikłowych po 4%. Zmalały ceny kapusty białej i marchwi po 5% i pieczarek o 8% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.





Ceny warzyw

W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i  brokułów różyczkowanych o 1%.

W firmach skupujących warzywa na eksport zwiększyły się ceny skupu pomidorów spod osłon o 33%, kapusty czerwonej o 21% i papryki czerwonej o  8%. Mniejsze były z kolei ceny kapusty pekińskiej o 51%, selerów o 2%, kapusty białej o 11%, porów o 12%, buraków czerwonych o 16% i cebuli o  1%. W handlu hurtowym zwiększyły się ceny pomidorów spod osłon o 42%, kalafiorów gruntowych o 39%, ogórków spod osłon o 25%, cebuli o 6%, a  niższe ceny odnotowano w odniesieniu do buraków o 2%, kapusty białej o  6% i marchwi o 4%.

Jak wskazują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, w porównaniu do października 2014 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie w  zależności od kierunku zagospodarowania zwiększyły się ceny: cebuli o  68-94%, buraków o 23-50%, kalafiorów o 13-59% i kapusty białej o  174-277%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kapusty białej o 143%, buraków ćwikłowych 33%, pomidorów spod osłon o 102%, cebuli o 94%, marchwi o 94%, kalafiorów gruntowych o 109%. Zmalały jedynie ceny hurtowe ogórków spod osłon o 8%.

We wrześniu br. względem sierpnia br., podrożały w detalu kalafiory o  33%, ogórki gruntowe o 10% i pomidory o 34%. Obniżyły się ceny papryki o  10%, cebuli o 9%, marchwi o 5%, buraków ćwikłowych o 6% oraz porów i  selerów po 3%.

Ceny większości warzyw wyższe niż w 2014 r.


W stosunku do cen detalicznych z września 2014r. były wyższe ceny detaliczne marchwi o 57%, buraków ćwikłowych o 20%, ogórków gruntowych o  11%, papryki o 4%, kapusty białej o 72%, kalafiorów o 6%, selerów o  36%, porów o 23%, cebuli o 20%, a spadły jedynie ceny pomidorów o 2%.


źródło: Rynek Rolny Nr 11(297),

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.