Galerie
28 lipca firmy Bejo, Arvensis, BASF, BioAgris oraz Yara zorganizowały warsztaty cebulowe. W roli głównej tym razem była cebula uprawiana z dymki dostarczonej przez Bejo/ Broer B.V. Na polach Wojciecha Nowińskiego w miejscowości Kuśnierz k. Strzelna zaprezentowano kolekcję odmian cebuli żółtej oraz czerwonej i przekazano szereg informacji z zakresu uprawy tego warzywa. Zarówno przedstawiciele firmy, jak i producenci wymieniali się poglądami czy warto uprawiać cebulę tą metodą (zgodnie stwierdzono, że jest to jeden z najprostszych choć na starcie kosztowniejszy niż zakup nasion sposób produkcji cebuli). Podczas spotkania zwracano uwagę na potrzeby pokarmowe oraz możliwości ochrony roślin. Cebule na polu Pana Nowińskiego imponowały rozmiarami główek, a przypomnę, że hasło warsztatów to: „Cebula z dymki – pewny, wysoki plon”.
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć, w której m.in. są pokazane poszczególne odmiany (uprawa założona z dymki kalibru 17-21 mm) oraz wyszczególnione zastosowane na plantacji nawozy. Uprawa była nawadniana.