Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Warto produkować kukurydzę cukrową Hazera

Warto produkować kukurydzę cukrową Hazera

2022-04-05 18:35

Ceny kukurydzy cukrowej rosną na większości rynków, nie tylko ze względu na zwiększony popyt, ale także z powodu rosnących kosztów produkcji i logistyki, które nadal wpływają na światowy rynek świeżych i przetworzonych produktów. Eksperci rynku na zachodzie Europy mówią, że rolnicy potrzebują podwyżki cen o ok. 20%.

W Europie głównymi producentami kukurydzy cukrowej są Węgry i Francja, jednak światowy rekord biją USA, gdzie kukurydza cukrowa jest „narodowym” warzywem, a roczne spożycie na mieszkańca wynosi około 12 kg (w Polsce ok. 0,5 kg/mieszkańca), wg dr Romana Warzechy. Powierzchnia uprawy kukurydzy cukrowej w Polsce jest znaczna w porównaniu z areałem przeznaczanym do produkcji w innych krajach europejskich.

Kukurydza cukrowa w Polsce

Kukurydza cukrowa jest uprawiana, według danych Ministerstwa Rolnictwa – 2021 r., na ponad 9,8 tys. ha. Jaka jest struktura produkcji, jaki areał był w poszczególnych województwach, powiatach w 2021 r.? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w opracowaniu Hanny Majewicz. Autorka, bazując na zbiorze danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (stan na 04.12.2021 r.), zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz wykorzystując Microsoft Excel – narzędzie do analizy i wizualizacji danych, przygotowała takie zestawienie. Wg danych, w naszym kraju warzywo to chętnie produkowane jest m.in. w województwach: mazowieckim (2792 ha), kujawsko-pomorskim (1112 ha), lubuskim (976 ha), dolnośląskim (968 ha), pomorskim (817 ha) – tabela 1. 

Tab. 1. Powierzchnia uprawy kukurydzy cukrowej w 2021 r. wg województw

Przechodząc do analizy, w których powiatach jest najwięcej kukurydzy cukrowej pierwsze miejsca przypadły w ubiegłym sezonie na powiaty: pruszkowski (572 ha), warszawski zachodni (550 ha), nyski (449 ha), żyrardowski (420 ha, ząbkowicki (399 ha) – tabela 2. Szacunki specjalistów z branży mówią, że około 85% procent produkcji jest z przeznaczeniem dla potrzeb przemysłu przetwórczego; głównie na ziarno konserwowane w puszkach i na mrożone kolby, a pozostała cześć na rynek warzyw świeżych – ten segment ma trend wzrastający.

Tab. 2. Powierzchnia uprawy kukurydzy cukrowej w 2021 r. wg powiatów

Analitycy rynku kukurydzy cukrowej zastanawiają się, czy w tym roku popyt może znaleźć się pod presją z powodu wyzwań branżowych, w tym stale rosnących kosztów produkcji. Widzimy, że niektóre koszty np. nawozów wzrosły nawet o kilkaset procent. Czy ceny surowca, gotowego produktu pójdą tą drogą? Szacuje się, że rolnicy potrzebują podwyżki cen o blisko 20 procent – piszą eksperci z krajów europejskich. Ponadto podkreśla się fakt, że wiele krajów np. półkuli północnej odnotowuje wzrost popytu na ten letni przysmak. Popyt na rynku międzynarodowym może więc być duży. Ostatnio cena kukurydzy cukrowej gwałtownie wzrosła w Chinach. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami. Między innymi, sytuacja między Rosją a Ukrainą znalazła się w impasie, co spowodowało gwałtowny wzrost kosztów importu. W tej chwili trudno powiedzieć, kiedy skończy się konflikt zbrojny. Oba te kraje są ważnymi partnerami, od których Chiny importują kukurydzę cukrową i aktualna sytuacja może nieść poważne konsekwencje dla zakupów z tego kierunku. Warto zatem produkować kukurydzę dobrej jakości.

Supersłodkie odmiany

Podczas Dnia Otwartego Kukurydzy Słodkiej firmy Hazera, zorganizowanego na Kujawach, dużo uwagi poświęcono doborowi odmian do produkcji, wskazując ten czynnik jako jeden z podstawowych w uzyskaniu odpowiedniej opłacalności. Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie zaznaczał, że w Polsce w przetwórstwie najlepiej egzamin zdają odmiany supersłodkie (SH2) i w mniejszym zakresie słodkie (SU), wyłącznie o żółtej barwie ziarniaków. Dlaczego warto postawić na odmiany Hazera Poland?

Po pierwsze firma prowadzi bardzo intensywne prace hodowlane właśnie w USA – ma stacje badawcze w Wisconsin oraz Idaho, a jak wcześniej zostało wspomniane kukurydza cukrowa jest tam traktowana priorytetowo. Po drugie, już od wielu lat programy hodowlane są ukierunkowane na wysoki potencjał plonowania oraz jakość plonu. Hodowcy poszukują odmian o odpowiedniej, pożądanej przez rynek wielkości kolb, wielkości i barwie ziarna, długości okresu wegetacji (odmiany wczesne, średniowczesne i późne), delikatności okrywy owocowo-nasiennej, odpornych na wyleganie czy odpornych na choroby i szkodniki. Po trzecie, odmiany z oferty Hazera są z powodzeniem uprawiane przez wielu producentów w naszym kraju.

Na świeży rynek i dla przemysłu

Z odmian bardzo wczesnych, z atrakcyjnie wyglądającymi kolbami (średniej długości – 22,5 cm, z kształtnymi, długimi ziarniakami – 11 mm) wyróżnia się TURBINE F1. To mieszaniec polecany na świeży rynek. Długi liść okrywowy dobrze zabezpiecza kolby a czas dojrzałości zbiorczej występuje przed nalotem omacnicy, co jest kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść odmiany Turbine F1.

Turbine F1 ma okres wegetacji tylko ok. 70 dni

Podczas Dnia Otwartego Kukurydzy Słodkiej firmy Hazera w roku ubiegłym, duże zainteresowanie producentów wzbudzała odmiana KIARA F1. To wczesna odmiana o wysokim potencjale plonotwórczym (okres wegetacji ok. 77 dni) polecana zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i dla przetwórstwa. Kiara to przede wszystkim niezawodny plon i jakość surowca, które gwarantują dobry uzysk dla przetwórstwa – podkreślał Conrado Rodriguez, menedżer ds. sprzedaży tego gatunku w krajach południowej Europy i krajów Wschodu, w francuskiej firmie Vilmorin-Mikado.

Conrado Rodriguez, Sales Manager (South Europe and Eastern Countries) dla kukurydzy cukrowej w firmie Vilmorin-Mikado

 

Maria Drosd prezentuje odmianę Kiara F1 – przedstawicielka firmy Hazera Poland podkreśla, że królowa jest tylko jedna!

Kolby odmiany Kiara mają długość ok. 24 cm i średnicę 5,3 cm z 18-20 rzędami ziarniaków. W kolekcji ciekawie prezentowała się także nowość na literę „K” (większość odmian hodowli HM.Clause, oferowanych przez Hazera, ma nazwy zaczynające się na literę „K”) a mianowicie KETAMA F1 (numer hodowlany HMX821 F1). To bardzo wczesny, uniwersalny mieszaniec polecany na świeży rynek oraz dla przemysłu. Tworzy bardzo ciężkie i wyrównane kolby. Wyróżnia się wczesnością, zdrowotnością roślin, jakością ziarniaków. Ketama bardzo dobrze sprawdza się w uprawie na Węgrzech czy we Francji. Ma długie okno zbiorcze.

Nowość, Ketama F1 bardzo dobrze sprawdziła się w produkcji na Węgrzech, gdzie produkuje się najwięcej kukurydzy cukrowej w Europie

W ofercie odmian kukurydzy cukrowej firmy Hazera Poland są również odmiany KUATUOR F1 oraz KINZE F1. Podczas spotkania na Kujawach obie wyróżniały się silnymi roślinami; nie są one podatne na wyleganie. Warto pamiętać, że Kuatuor jest wyjątkowo słodki, a Kinze bardzo stabilna w plonowaniu. Na uwagę zasługuje tolerancja roślin na choroby odglebowe i choroby liści.

Kuatuor F1 to odmiana wczesna, wymaga około 830 jednostek cieplnych

 

Kinze F1 ma silną roślinę – ok. 210 cm i daje pewny plon w różnych warunkach pogodowych

Kukurydza cukrowa wymaga dużego nasłonecznienia, a rozwojowi i plonowaniu tej rośliny sprzyjają wysokie temperatury oraz dobre uwilgotnienie gleby. Życzymy, aby w tym sezonie takie właśnie warunki pogodowo-glebowe towarzyszyły uprawie Państwa kukurydzy.

Warto obejrzeć

Materiał promocyjny Hazera Poland

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.