Elite Onion Club
Możliwość wcześniejszego wysiewu, szybsze kiełkowanie w niskich temperaturach, łatwiejsze i bardziej skuteczne zwalczanie chwastów, możliwość ograniczenia liczby zabiegów herbicydowych, to przykład korzyści płynących z użycia nasion podkiełkowanych cebuli z oferty firmy Hazera.
Podkiełkowywanie definiuje się jako aktywację procesu kiełkowania. Przy wysiewie w wilgotne podłoże nasiona podkiełkowane natychmiast kiełkują, a siewki pojawiają się bardzo równomiernie, kilka dni wcześniej niż w przypadku nasion niepodkiełkowanych. Równomierny wzrost roślin, zwłaszcza w początkowych fazach, jest ważny dla uzyskania wysokich plonów.
Nasiona podkiełkowane, to krótsze wschody i…
W Polsce firma Hazera oferuje nasiona cebuli w formie nasion podkiełkowanych. Wybór takich nasion ma szczególne znaczenie, gdy kiełkowanie odbywa się w warunkach niskiej temperatury. Wtedy nasiona podkiełkowane kiełkują znacznie szybciej niż nasiona standardowe, czyli niepobudzone. Dla przykładu, w temperaturze 10oC nasiona podkiełkowane kiełkują już po 6-7 dniach, a nasiona standardowe zazwyczaj po 12-14 dniach. Wraz ze wzrostem temperatury różnice te są mniejsze: w temperaturze powyżej 15oC nasiona podkiełkowane kiełkują po 4-5 dniach, natomiast nasiona zwykłe po 6-7 dniach.
Poniżej wykres przedstawiający różnice we wschodach pomiędzy nasionami podkiełkowanymi (linia biała) a standardowymi (linia pomarańczowa).
Hazera poleca nasiona podkiełkowane szczególnie tych odmian cebuli, które są wysiewane w marcu, gdy temperatura gleby jest niska. Stąd odmiany Fasto F1, Centro F1 i Dormo F1 są oferowane w formie nasion podkiełkowanych. Pomimo, że koszt zakupu takich nasion jest wyższy, różnica ta jest rekompensowana poprzez niższą normę wysiewu.
Najważniejsze zalety podkiełkowanych nasion cebuli z firmy Hazera:
- Możliwość wcześniejszego wysiewu i szybsze kiełkowanie w niskich temperaturach
- Szybsze kiełkowanie oznacza mniejsze ryzyko związane z zaskorupieniem się gleby
- Znaczne wyrównanie kiełkowania w czasie, czyli większa energia kiełkowania
- Łatwiejsze i bardziej skuteczne zwalczanie chwastów oraz możliwość ograniczenia liczby zabiegów herbicydowych
- Plon lepszej jakości, bardziej wyrównany
- Wyższy plon ogólny