Aktualności

Jeszcze niedawno wiele osób twierdziło, że uprawa dyni jest prosta. W ostatnich latach dociera jednak coraz więcej głosów, że produkcja tego gatunku jest bardzo, ale to bardzo kłopotliwa. Przypomnimy, że dynia oraz cukinia pochodzą z tej samej rodziny botanicznej co melon i ogórek. Pamiętacie ostatni sezon ogórkowy? Był bardzo trudny. Choroby, szkodniki, brak wody zebrały swoje żniwo. Dyniowate mają bardzo podobne wymagania agrotechniczne i termiczne. Są roślinami światłolubnymi i ciepłolubnymi, o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę, wrażliwymi na wiosenne i jesienne przymrozki, które negatywnie wpływają na rozwój zarówno roślin, jak i owoców. Obecnie nasilił się również problem chorób wirusowych. Szacuje się, że rośliny z rodziny dyniowatych mogą być porażane przez ponad 70 gatunków wirusów, do których należą między innymi: przenoszony przez mszyce – nie brakuje ich w ostatnich latach – wirus żółtaczki dyniowatych, wirus mozaiki ogórka, wirus mozaiki arbuza, wirus żółtej mozaiki cukinii i wirus pierścieniowej plamistości papai. Jak sobie radzić z tymi nowymi wyzwaniami? Zapraszamy na webinarium pt. „Dynia i cukinia dla profesjonalistów w sezonie 2025”, który odbędzie się 24 lutego (poniedziałek) o godz. 19:00, bowiem przedstawione zostaną ciekawe informacje z praktyki, ale i ze świata nauki.
Wszyscy widzimy, jak bardzo szeroka jest oferta odmian dyni i cukinii. Które odmiany do uprawy w bieżący sezonie rekomenduje i dlaczego firma Enza Zaden? Poznamy wysoko plonujące dynie różnych typów, o wysokiej zawartości odżywczej, bogate w składniki mineralne. Będzie także mowa o żywieniu. Żywieniu, które wpływa nie tylko na plon, ale i jakość dyni. Żywieniu, które ogranicza stres roślin w newralgicznych fazach ich rozwoju. Nie zabraknie informacji o nawadnianiu kroplowym i ściółkowaniu folia. Gość specjalny podpowie nam na co zwraca się uwagę w handlu tymi warzywami. Zdradzi, które typy dyni zdobywają uznanie kupców. Podpowie na jakie cechy jakościowe cukinii zwracają uwagę handlowcy. W programie dużo czasu poświęcone zostanie na omówienie głównych zagrożeń ze strony chorób wirusowych w uprawach roślin dyniowatych i przedstawienie sposobów ograniczania ich występowania. Zagadnienie to przybliży nam Pani prof. dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska, która pracuję w Instytucie Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, od 2020 roku pełnię funkcję kierownika Zakładu Wirusologii i Bakteriologii. W 2024 roku została również powołana na eksperta panelu,,Plant Health” Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
11 lutego (wtorek), godz. 19.00
Organizatorzy:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 24 lutego o godz. 19.00
OGLĄDAJ NA ŻYWO NA: E-WARZYWNICTWO.PL, FB ORAZ YOUTUBE E-WARZYWNICTWO.PL
https://www.facebook.com/ewarzywnictwo/
https://www.youtube.com/c/ewarzywnictwopl/videos
Rejestracja nie jest potrzebna. BĄDŹ Z NAMI I WYGRAJ CENNE NAGRODY!
GOŚĆ SPECJALNY, Paweł Myziak z firmy ‘Euro-Papryka’ Hurtownia Owoców i Warzyw przybliży tajniki handlu dynią i cukinią produkowaną na rynek warzyw świeżych. Zwróci uwagę na oczekiwania kupców.
Eksperci:
Aleksandra Krzyżanowska – Enza Zaden Poland
Temat wystąpienia: „Wybór odmiany zdecyduje o twoim sukcesie”
Zdecyduj o jakości i ilości swojego plonu już na etapie wyboru odmiany. Sprawdź jakie odmiany w różnych typach są najpopularniejsze na polskich plantacjach, które z nich są wyjątkowo plenne, które świetnie radzą sobie z presją wirusów, a które z nich można przechować – Aleksandra Krzyżanowska.
Hubert Tabor – Rovensa Next Polska
Temat wystąpienia: „Niwelowanie stresu dyń w trakcie zapylania kluczem do wysokiego plonu”
– Podstawą wysokiego plonu dyni i cukinii, to nie tylko odpowiednie nawożenie, nawadnianie, ochron czy odmiana. Podkreślę, że w produkcji tych warzyw nie możemy zapominać zadbać o odpowiednie warunki do zapylania kwiatów. Jakie czynniki są tutaj, najistotniejsze? Jak możemy na nie wpływać? Zapraszamy na webinar który odbędzie się 24 lutego, podczas którego zwrócę uwagę na niwelowanie stresu dyń w trakcie zapylania. Co w moim przekonaniu jest kluczem do wysokiego plonu – Hubert Tabor.
Daniel Pertek – Ha-Dwa-O
Temat wystąpienia: "Nawadnianie kropelkowe i folie ściółkujące – jak ograniczyć koszty i zwiększyć wydajność upraw"
– Dowiedz się, jak zmniejszyć zużycie wody i energii, jednocześnie zwiększając plony swoich upraw! 24 lutego podzielę się z Państwem sprawdzonymi metodami na optymalizację nawadniania i ochrony gleby, które stosują rolnicy na całym świecie. Zobaczysz, jak folia ściółkująca i kroplowe nawadnianie mogą znacząco poprawić jakość i ilość zbiorów cukinii oraz dyni. Bądź z nami, aby odkryć rozwiązania, które przyspieszają rozwój roślin i ułatwiają codzienną pracę – Daniel Pertek.
Prof. Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska – Instytut Ochrony Roślin-PIB Poznań
Temat wykładu: ,,Główne zagrożenia ze strony chorób wirusowych w uprawach roślin dyniowatych i sposoby ograniczania ich występowania”
Szacuje się, że rośliny z rodziny dyniowatych mogą być porażane przez ponad 70 gatunków wirusów, do których należą między innymi: przenoszony przez mszyce wirus żółtaczki dyniowatych (cucurbit aphid-borne yellows virus, CABYV), wirus mozaiki ogórka (cucumber mosaic virus, CMV), wirus mozaiki arbuza (watermelon mosaic virus, WMV), wirus żółtej mozaiki cukinii (zucchini yellow mosaic virus, ZYMV) i wirus pierścieniowej plamistości papai (papaya ringspot virus, PRSV). Wirus mozaiki arbuza (WMV) i wirus żółtej mozaiki cukinii (ZYMV) są obecnie najczęściej obserwowane w uprawach dyni i cukinii w Polsce. Obydwa wirusy powodują zróżnicowane objawy chorobowe na roślinach, prowadzące często do dużych strat w jakości i ilości plonów. Jakie są obecnie możliwości wykrywania tych wirusów, jakie są możliwości przeciwstawiania się ich szkodliwości powiem podczas zorganizowanego webinarium. Zapraszam. Beata Hasiów-Jaroszewska