ERETT I KAPPA 30 DO STYMULACJI DOJRZEWANIA OWOCÓW PAPRYKI

Artykuł sponsorowany

2022-07-08 11:50

Dr Marco D'Alessio, absolwent Uniwersytetu w Neapolu podpowiada, jak poprawić wybarwienie owoców papryki. Zwraca uwagę na działanie preparatów ERETT I KAPPA 30.

Dojrzewanie jest bardzo ważną fazą dla wszystkich roślin. W rzeczywistości dzięki temu procesowi zapewniają one przetrwanie swojego gatunku poprzez rozprzestrzenianie własnych nasion. Jeśli jednak spojrzymy na dojrzewanie z produkcyjnego i ekonomicznego punktu widzenia, kluczowe staje się zrozumienie jego mechanizmów w celu zapewnienia produkcji o wysokim poziomie zarówno jakości, jak i ilości. Można uogólniając powiedzieć, że owoce można podzielić na dwie kategorie, w zależności od tego jak zachowują się w końcowej fazie dojrzewania. Niektóre owoce zwiększają produkcję etylenu i przyspieszają oddychanie, dlatego określa się je jako klimakteryczne, podczas gdy inne owoce nie produkują dużych ilości etylenu i nie zwiększają oddychania w końcowej fazie życia. Owoce te określa się jako nieklimakteryczne. Podsumowując, owoce nieklimakteryczne – np. papryki nie dojrzewają po zbiorze – muszą zostać zerwane z rośliny wybarwione i takie trafić do klienta a owoce klimakteryczne mają zdolność dojrzewania po zbiorze.

Dojrzewanie papryka wymaga wsparcia
Etylen jest gazowym hormonem roślinnym, który jest wytwarzany przez rośliny, począwszy od aminokwasu metioniny. Do uruchomienia dojrzewania owoców klimakterycznych potrzebna jest bardzo mała ilość etylenu. Natomiast owoce nieklimakteryczne, po pobraniu z rośliny, przerywają dojrzewanie, a ich oddychanie stopniowo maleje. Papryka zaliczana jest do owoców nieklimakterycznych, dlatego ta specyficzna uprawa wymaga szczególnej uwagi i wsparcia w fazach przed zbiorczych, aby zapewnić właściwy stopień dojrzałości.

Zastosowanie ERETT i KAPPA 30 pomaga tym nieklimakterycznym warzywom, ponieważ w tej fazie fenologicznej nie wytwarzają one wymaganej ilości etylenu potrzebnego do wybarwienia i dojrzewania. ERETT sprzyja produkcji cukrów i przyspieszeniu biochemicznych procesów dojrzewania. Dzięki zawartości makro i mikroelementów, polisacharydów, specyficznych ekstraktów roślinnych i niezbędnych aminokwasów w naturalny sposób sprzyja dojrzewaniu i wybarwianiu się owoców. W szczególności aminokwasy arginina, alanina i leucyna, sprzyjają syntezie prekursorów odpowiedzialnych za smak i aromaty; prolina i glicyna pełnią rolę antystresową i stymulują fotosyntezę; fenyloalanina ma pozytywne działanie w syntezie antocyjanów, które odpowiadają za zabarwienie skórki owoców; metionina jest naturalnym prekursorem etylenu, który stymuluje i koordynuje dojrzewanie i gromadzenie cukrów prostych.

Wśród makroskładników aktywnych w procesie dojrzewania szczególne znaczenie ma potas, który zapewnia większe i bardziej efektywne tworzenie cukrów w obrębie organów rezerwowych, a także dlatego, że tworzy pigmenty skórki oraz substancje lotne charakteryzujące aromat i smak owoców i warzyw. Formuła ERETT wzbogacona jest o bor i żelazo chelatowane EDTA, które nadają liściom, owocom ich naturalny kolor i połysk. Warto wiedzieć, że bor w synergii z potasem gwarantuje równomierne dojrzewanie i bierze udział w metabolizmie węglowodanów.

Korzyści zastosowania ERETT i KAPPA 30
Z naszych obserwacji wynika, że ERETT jest szczególnie przydatny we wszystkich przypadkach wysokiej produkcji papryki, gdy warunki agro-klimatyczne są niekorzystne dla procesów dojrzewania owoców oraz wszędzie tam, gdzie wymagane jest podniesienie poziomu jakości produktu finalnego. KAPPA 30 to roztwór nawozu mineralnego o wysokiej zawartości potasu, który wspomaga rośliny w procesie fotosyntezy oraz w syntezie cukrów i białek.

APLIKACJA ERETT + KAPPA30

Produkty zaleca się zastosować 2-, 3-krotnie, w fazie od początku dojrzewania owoców, pierwszy zabieg rekomendujemy wykonać minimum 14 dni przed zbiorem.

Dawkowanie:
Erett: 350ml na 100l wody
Kappa30: 200ml na 100l wody

W efekcie stosowanie ERETT i KAPPA 30 można uzyskać następujące korzyści:

  • Zwiększenie i ujednolicenie barwy oraz połysku owoców.
  • Zwiększenie stężenia cukrów (wzrost stopnia Brix).
  • Poprawę równomierność dojrzewania zmniejszające straty w zbiorach.
  • Zwiększenie odporność owoców m.in. na obróbkę pozbiorczą czy transport.
  • Zwiększenie masy, wielkości i konsystencji produktów.

 

Dr Marco D'Alessio
Absolwent Uniwersytetu w Neapolu "Federico II", Włochy w zakresie nauk rolniczych i technologii

 

PUNKTY HANDLOWE OFERUJĄCE ERETT + KAPPA30

Produkty są dostępne w sklepach ogrodniczych w zagłębiu uprawy papryki na południu Mazowsza:

  • Centrum Ogrodnicze AGRO-POL Radzanów; TEL: 48-613-79-00
  • "ROL-MAR" Marek Pankowski Potworów; TEL. 48-671-35-00
  • P.P.H.U. Wiesława Gmyrek Sady-Kolonia; TEL: 607 293 495
  • P.H.T Kędziora Klwów; TEL: 48-671-00-18
  • Rol - Skład Morgaś Potworów  TEL: 697 478 842
  • Fijałkowski Jan Sklep z art. rolno-przemysłowymi Klwów; TEL: 48-671-01-29
  • Sklep ogrodniczy Grojecka Edyta Ulów; TEL: 602 402 489
  • AGRO-MAX SP.J Leszczyński, Woźniak Żerdź; TEL: 48 618 08 00

ERETT oraz KAPPA 30 możesz zamówić również online przez stronę: https://fertichem.pl/sklep-online

 

ERETT + KAPPA30
Producent: Tecnobell srl - Via dell'Industria 83 / A 84092 Bellizzi (SA) Włochy; www.tecnobell.eu

Importer/Dystrybutor: Fertichem – Radzanów 53B 26-807 Tel. 533-777-246 – Polska; www.fertichem.pl
e-mail: biuro@fertichem.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.